Leány gyöngy fülbevalóval

olvasói
(0)
Egy festő világát festményei hangulatának megidézésével mozgóképre varázsolni mindig különleges próbatétel. A Leány gyöngy fülbevalóval című produkció körül összesereglett nemzetközi csapatnak sikerült a nehéz feladatot finom érzékkel és visszafogottan, mégis látványosan megvalósítania.
A film Tracy Chevalier azonos című, magyarul is olvasható regényének adaptációja. A történet Johannes Vermeer XVII. századi holland festő élete egy szakaszának fiktív reprodukciója. A címadó festmény keletkezésének ideje, az 1660-as évek közepe idéződik meg. A perfekcionista művészre nagy nyomás nehezedik, hogy népes családját fenntartsa igencsak hosszadalmas munkával készülő festményeinek árából. (Mindössze 35 kép maradt ránk a holland mestertől. Eközben a Vermeer-házba új cseléd érkezik Griet (Scarlett Johansson - Elveszett jelentés) személyében. Az alacsony származású lányról hamar kiderül, hogy különleges, ösztönös érzéke van a művészethez, s ez Vermeer (Colin Firth - Bridget Jones naplója) figyelmét is felkelti. A zárkózott művész lassanként beengedi saját világába (és műtermébe) a fiatal lányt, aki hamarosan ihletadójává és ösztönzőjévé válik, a mester segédjeként részt vesz a festékek kikeverésében, és alkalmanként még a képek kompozíciójában is változtatásokat javasol. Kettőjük csendes együttműködésének és kölcsönös vonzalmának csúcspontja a címbeli kép elkészülte, melynek - Vermeer patrónusának megrendelése értelmében - Griet lesz a modellje. 
 
A felszín alatt áramló érzelmeket remekül egészítik ki a csodálatos képi kompozíciók, melyekkel Eduardo Serra operatőr idézi meg a Vermeer-képek hangulatát. A vizuális világ megteremtésében társa Ben van Os látványtervező, aki többek között Peter Greenawayjel dolgozott (A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője; A maconi gyermek) és akit az Orlandóban végzett munkájáért Oscar-díjra jelöltek. A két főszereplő visszafogott játéka is a szavak helyett inkább képekben mesél, így illeszkedik harmonikusan ebbe a szépséges film-festménybe.
Odor Emilia
2004.06.23
|
Girl with a Pearl Earring
angol történelmi dráma, 95 perc, 2003
Többszörös Oscar-jelölt film a németalföldi festő, Vermeer életéről és a lányról, aki egyszerre cseléd, múzsa és modell. Gyöngyök a fülben, gyönyörűségek a gyöngyvásznon!
Rendező:

Peter Webber

Színész:

Colin Firth
(Johannes Vermeer)

Scarlett Johansson
(Griet)

Tom Wilkinson
(Pieter Van Ruijven)

Judy Parfitt
(Maria Thins)

Cillian Murphy
(Pieter)

Essie Davis
(Catharina Bolnes Vermeer)

Rollo Weeks
(Frans)

Anna Popplewell
(Maertge)

Forgalmazza: UIP-Duna Film
(23 kép)


Film premierek

Kópé

amerikai-kanadai animációs film, 87 perc, 2019

Downton Abbey

angol filmdráma, 122 perc, 2019

Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

magyar életrajzi dráma, 98 perc, 2018

100 dolog

német vígjáték, 111 perc, 2018
Játék
A pekingi táncos előadás három jó barátról szól, és megismerteti a nézőket a hagyományos kínai operával.
Filmek a TV-ben
H
9
K
10
Sze
11
Cs
12
P
13
Szo
14
18:10
Venom
amerikai fantasztikus akciófilm, 2018
18:10
Pókember 3.
amerikai akciófilm, 2007
18:10
Ne hagyj nyomot!
amerikai film, 2018
18:15
Légy a pasim!
amerikai romantikus vígjáték, 2017
18:30
A randiguru
amerikai vígjáték, 2005
Ma még tart a Vegetáriánus Fesztivál előadásokkal, filmekkel, egészséggel és ételekkel. #vegetáriánusfesztivál #vegetarianus #joga #vegan #egeszseg #fenntarthatosag #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.