Tizenhárom

Térdzokni, plüssmackó, kutyasétáltatás a parkban és ötös irodalomból... Na ez az, ami egy hetedikes tinilány életébe nem férhet bele, ha jóban akar lenni az évfolyam legdögösebb vadmacskájával, Evie Zamorával, ráadásul egy olyan világban, ahol a tizenévesek - akikhez képest Larry Clark „kölykei” pusztán eltévelyedett angyalok - érettségüket lopásokkal, szexszel és droggal tesztelik, s ahol egy Britney Spears-film csak akkor lenne igazán jó, ha Brit végig k...élne benne.


Tracy (Evan Rachel Wood) pont tizenhárom. Copfos iskolás lány, akit egy kínos zoknijelenet taszít a sötét lelkű tizenévesek sorstalanságába. És Catherine Hardwicke nem kegyelmez: könyörtelen nyersességgel adagolja a nézőknek az Evie Zamorát alakító Nikki Reeddel karöltve kőkeménnyé gyúrt forgatókönyv alapján az amerikai kamaszvalóságot. A Tizenhárom az utóbbi évek tinivígjátékainak talán legsokkolóbb ellenpontja, mely kicsit Larry Clark-osan próbál meg képen törölni a XXI. század hamis és ténylegesen áldozatokat követelő reklámbóvli-értékrendjével.

Bámulatos, hogy egy női szemmel, sőt, szinte kizárólag női stábbal készülő produkció mennyire unisex módon tud jó lenni (igazán nem lehet azt mondani rá, hogy ez egy amolyan női film). Zseniális, ahogyan a fokozatosan elvaduló kamaszlányok zaklatottságát követi a kézi kamera mozgásának esetlegessége, illetve ahogy a klippé komponált jeleneteket néhol szó szerinti eszméletvesztésig pörgeti az operatőr (pl. a kivilágított éjszakai park vízpermetfüggönye előtti betépés képei) és Mark Mortersbaugh zenéje.

Holly Hunter (aki egyébként a film producere is) tehetetlen, szakadt Los-Angeles-i, koszos körmű, neohippi anyakaraktere pedig igazi hab a lakkozott kamaszkezek sütötte tortán.****Extrák:

Előzetes. *Thirteen

2003 amerikai filmdráma Hossz: 100 perc Forgalmazó: InterCom Rendező: Catherine Hardwicke Szereplők: Evan Rachel Wood, Holly Hunter, Nikki Reed, Deborah Kara Unger, Jeremy Sisto Hang: angol 5.1, lengyel surround Felirat: magyar + 9 nyelv
cssi
2004.07.15
|


Film premierek

Családi bunyó

amerikai-angol vígjáték, 108 perc, 2019

Itt járt Britt-Marie

svéd filmdráma, 94 perc, 2019

Apró mesék

magyar thriller, 112 perc, 2019

Szabadúszók

francia vígdráma, 122 perc, 2018

A királynő kutyája

belga animációs film, 92 perc, 2019
Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Filmek a TV-ben
18:10
Koronát Izabellnek
német vígjáték, 2006
18:15
Brad helyzete
amerikai vígjáték, 2017
18:35
A harcos
amerikai sportfilm, 2010
18:45
Utánunk a Tűzözön
amerikai akciófilm, 1996
18:55
Állvány
izraeli film, 2017 (feliratos)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.