Egy makulátlan elme örök ragyogása

olvasói
(0)
Néha olyan érzésünk van, mintha az élet tele lenne elrontott kapcsolatokkal, amelyek közül a legtöbbet akár ki is lehetne törölni az emlékezetünkből - vagy mégsem? Talán pont a csalódások és be nem teljesült ígéretek azok, amelyek az idő multával mindent értékessé és pótolhatatlanná tesznek.
Ebből indul ki Michel Gondry, a zseniális kliprendező második nagyjátékfilmje, de ez nem csak Gondry mozija, hanem Charlie Kaufman forgatókönyvíróé (John Malkovich menet, Adaptáció), és persze Jim Carrey-é is. Napjaink minden bizonnyal legtehetségesebb komikusa egyre szívesebben vállal komoly, sőt, drámai szerepeket - lásd például az Ember a Holdon -, és nyilván nem azért, mert több elismerésre vágyik, hanem mert ez legalább olyan jól megy neki, mint az idétlen fintorgás és már-már akrobatikus bohóckodás. 
 
Carrey most éppen egy szürke, visszahúzódó és szinte jelentéktelen figurának, Joel Barishnak a bőrébe bújik, aki egy szép napon megismerkedik egy harsány, kitárulkozó lánnyal, Clementine-nal, és megmagyarázhatatlan vonzalom alakul ki köztük. Egy idő után azonban pont a sok különbség áll közéjük, amely összehozta őket, és amikor kapcsolatuk már elviselhetetlenné válik, a lány úgy dönt, hogy egy új eljárás segítségével kitörölteti Joel emlékét a fejéből. Az elkeseredett férfi hasonló lépésre szánja el magát, ám amikor megkezdik szerelme kitörlését, hirtelen meggondolja magát - a folyamat azonban visszafordíthatatlan. Az eredmény pedig az idő és valóságsíkok bolond tánca, amelynek hamarosan maguk az emlékezettörlők is aktív részeseivé válnak. 
 
Kevés hasonló filmet láthattunk az elmúlt tíz-húsz évben - vagy akár valaha is -, és ez nem csak a forgatókönyv furcsa fordulatainak, a rendezés remek tempójának és eredeti hangvételének köszönhető, hanem az egész filmből áradó melegségnek is. Mindez ugyanis gyönyörű szerelmesfilm is egyben, minden érzelgősség és felesleges romantika nélkül.
Vízer
2004.08.12
|
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
amerikai vígjáték, 108 perc, 2004
A kliprendező-király, Gondry és a trükkös forgatókönyvíró, Charlie Kaufman újabb agyafúrt története némi szerelemmel és igen sok memóriatörléssel.
Rendező:

Michel GondryFilm premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Filmek a TV-ben
18:15
Zoe
amerikai sci-fi, 2018
18:15
Lassú vágta
amerikai romantikus dráma, 2018
18:25
Az admirális
holland történelmi kalandfilm, 2015
18:25
A bombák földjén
amerikai akciófilm, 2008
18:30
Scooby-Doo! Hold szörnyes őrület
amerikai animációs film, 2015
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.