Kedvenc helyek

Sickratman: Buzi-e vagy?

olvasói
10/10 (2)
(Vulgar Records)

Mint a lemeztokra került „Rest Of Bëlga” matrica is jelzi, a Sickratman név a zenekarból 2003-ban kilépett Secretmant, azaz Paizs Miklóst fedi, aki szólóban még egykori rappertársainál is durvábban provokálja a magyar ugart. Mindebben fő zenei segédje DJ Titusz, akinek a Bëlga Jön a Gólem!-je és a Carbonfools Poisoned Goulash-a után ez már a harmadik 2004-es produkciója.


A Bëlga-koncerteken személyazonosságát álarccal, paravánnal vagy fejére húzott női alsóneműkkel takaró TitkosEmberről idővel kiderült, hogy a Korai Öröm együttesből is ismert Paizs Miklóssal azonos, majd a Nemzeti hiphop Jancsó-filmbe került klipjében már álca nélkül is láthattuk a Sámán arcát. A hírek szerint aztán azért vált ki a Bëlgából, mert még rappertársai számára is túl radikális volt az általa megcélzott irány. Nos, most a művésznevének írásmódját módosító BetegPatkányEmber szólóalbumáról megtudjuk, mi az, ami nem fért fel még egy Bëlga-lemezre sem. Van itt paródia a buzizásról („Zöld teát iszol? Buzi-e vagy? Mivel jársz, bicajjal? Buzi-e vagy?” stb.), a zsidózásról („Ott jön egy! Vigyázz, pénz van nála! Úristen! Ez szaporodik! Rekeszd ki! Rekeszd ki!”), egy Nagy László-vers obszcén kifordítása („Gyönyörűm, nyald ki a seggem!”), a rajongók gúnyolása (Nesze, hülye paraszt!), a magyar nép szenvedéstörténete („Münköt mündég majd' mündönki cafatosra szétver”), a „Tiloska” és „Jobbik pajtás” esete regősének formájában („Az Úristen fenn az égbe / Néz hülyén a magyar népre / Ennyi barmot egy rakáson / Kiirtsa vagy micsináljon?”) és A passió által ihletett prédikáció (a Mária társszerzőjeként viccből Mel Gibson van feltüntetve). Az apaság rémálmát vizionáló Hol a cicid?, a kisgyermek kakijának szemszögéből íródott Bili, a buta slágerpanelekből rossz magyarsággal összetákolt Evvel a dalban, Halál Fetyó rockgitáros és Kati takarítónő afférja, továbbá a Béla bácsi pánszexuális szokásairól szóló citerás-dorombos-köcsögdudás álnépdal és az etnotechnós Sámándisco hasonlóképpen szórakoztató (ez utóbbi két szám korai változata a Korai Öröm Reflected című 2003-as remixválogatásán már szerepelt). A Buzie záró Tigrics-remixe előtt pedig egy szépen elszavalt szép Váradi Antal-verset is hallhatunk Petőfiről és a magyarok istenéről.

Ha pedig Bëlga-utalásokat keresünk, azokat is találhatunk bőven: a paprikaárusokkal leszámoló 200 például az együttes 100 című dalára licitál rá, a Majd megszokod albumról ismert Wunderscheisse itt hallható második része a fenékápolási tanmesébe a három egykori rappertárs keresztnevét illeszti be, a „ha kiközösít a zenekarod, és fájó szívvel elhagyod” sort tartalmazó Füttyös alapjairól pedig a Hazakísérlek jut eszünkbe – ami persze nem véletlen, hiszen a Sickratman-album zenéinek nagy része is DJ Tituszt dicséri. Az ő példája is mutatja: lehetünk egyszerre Bëlga- és Sickratman-rajongók, és örülhetünk, hogy 2004-ben egy helyett két ilyen zabolátlan humorú lemez is jutott nekünk.


9/10
Déri Zsolt
2004.08.16
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.