Az élet nélkülem

olvasói
10/10 (2)
Sarah Polley-t még kislányként ismerhettük meg a nálunk is nagysikerű Váratlan utazás című tévésorozatban. A szomorú szemű színésznő hatéves kora óta folyamatosan filmez, gyermekszínészből a kanadai független film kedvelt lányszereplője lett. Forgatott Atom Egoyannal és David Cronenberggel, 25 éves korára pedig már nemcsak több rövidfilm rendezését tudhatja maga mögött, de A holtak hajnalának főszerepével már a hollywoodi fősodorba is beküzdötte magát.
Az élet nélkülem kis költségvetésű, halk és melankolikus film, amely mindazonáltal hatalmas lehetőséget jelentett Sarah Polley számára, hiszen a dráma teljes egészében az ő alakítására épül. 
 
A történet Annről, egy 23 éves fiatalasszonyról szól, aki férjével és két kislányával él egy lakókocsiban édesanyja kertjében. Élete egyszerre beteljesülten boldog és teljességgel kilátástalan, és ezzel az ellentmondással akkor kényszerül szembenézni, amikor megtudja, hogy gyógyíthatatlan beteg és már csak két hónapja van hátra az életből. Ahelyett, hogy a terhet megosztaná családjával, titkos tervet készít arra, hogy a rendelkezésére álló röpke hetek alatt miképp gondoskodjon szeretteiről, felkészítve őket az időre, amikor az élet már nélküle fog folytatódni, valamint hogy saját életében milyen elmaradt dolgokat kell még bepótolnia. Többek közt megszerettetni magát egy másik férfival... Ennek a pontnak a teljesítése végül fájdalmasabb lesz, mint előre hitte volna. 
 
Nancy Kincaid regényének filmváltozata nem a történet újszerűségével lep meg, hiszen a fordulatok cseppnyi élettapasztalattal kiszámíthatóak, inkább az adott és kapott szeretetért minden szorongató körülmény között megharcoló emberek ábrázolásával gyakorol hatást a nézőre. Polley visszafogottan tolmácsolja a csendes megadást és a fájdalmas erőfeszítést. Partnereinek alakításai - a szomorú szerető, Mark Ruffalo, a kölykösen szeretetre méltó Scott Speedman, a megfáradt Deborah „Blondie” Harry és a rövidebben feltűnő Amanda Plummer, Maria de Medeiros és Alfred Molina - hasonlóképp emlékezetesek.
nelson
2004.08.19
|
My Life Without Me
kanadai-spanyol filmdráma, 106 perc, 2003
A fiatal hősnőről váratlanul kiderül, hogy végzetes rákja van. Utolsó hónapjait - a bajt családja elől eltikolva - azzal tölti, hogy eltervezze a nélküle zajló életet szerettei számára.
Rendező:

Isabel Coixet

Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Rambo V. – Utolsó vér

amerikai akciófilm, 89 perc, 2019

Folyékony arany

magyar dokumentumfilm, 77 perc, 2019

Az Aranypinty

amerikai filmdráma, 149 perc, 2019

Ad Astra – Út a csillagokba

amerikai-brazil sci-fi, 122 perc, 2019

János vitéz

magyar animációs film, 70 perc, 1973
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
18:05
Így ne legyél elnök
amerikai életrajzi film, 2018
18:05
Két nő és egy férfi
német vígjáték, 2012
18:15
Pata tanya: Baromi buli
amerikai-német animációs film, 2006
18:30
G-Force - Rágcsávók
amerikai családi kalandfilm, 2009
18:40
Az Amazonas kincse
amerikai akcióvígjáték, 2003
Gül Baba kulturális fesztivál mától vasárnapig. Türbe, rózsák, kiállítás és sok zene- Budapest és a török kultúra. #gulbaba #gulbabakultfeszt
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.