Kedvenc helyek

Metallica: Some Kind Of Monster EP

olvasói
(0)
(Universal)

A Some Kind Of Monster című Metallica-film bemutatására Magyarországon kicsit még várni kell, a közel két és fél órás mozihoz tartozó – a címadó dal mellett régi számok friss koncertfelvételeit tartalmazó – minialbumot viszont már nálunk is beszerezhetik a rajongók.


A kiadványt az kezeli megfelelően, aki előzetesen semmit sem vár tőle, csupán a film promóciós anyagának tekinti, melynek fő feladata, hogy kedvet csináljon a mozihoz (illetve hogy segítsen még köztudatban tartani a 2003-ban megjelent St. Anger albumot, melyről a Some Kind Of Monster már a negyedik „kislemezdal”). A számlista alapján nyilvánvaló, hogy ez a korong sem kislemeznek/maxinak, sem koncertalbumnak nem megy el, előbbihez túl hosszú, utóbbihoz pedig túl kevés élő felvétel van rajta. Fogjuk fel a zenekar nagyvonalúságaként, hogy a Some Kind Of Monster eredetije és remixe mellett hat koncertfelvételt (és két filmbemutató klipet) is rátettek a lemezre, amely 43 perces hosszával már kissé ki is lóg az EP-kategóriából.

Az indokolatlanul hosszú, nyolc és fél perces Some Kind Of Monster már a St. Angeren sem tartozott az erősebb darabok közé, de mégiscsak ez a film címe, nem lehetett lehagyni, pedig talán okosabb lett volna csak a minialbum végén szereplő négyperces újrakevert változatot meghagyni.

A 2003 nyarán, Párizsban rögzített hat koncertszám mindegyike érdekes lenne, de Metallica-koncertfelvételekkel az átlag rajongónak már tele a padlás, másrészt mire a hallgatóra átragadna a koncertfíling, vége is a játékidőnek. Az élő felvételek egyébként egytől egyig gyorsak, és a korai időszakból valók, mindenféle manír nélkül előadva, úgy, mintha 15 évvel ezelőtt, a Master Of Puppets turnéján vették volna fel őket. Ez szimpatikus húzás, főleg azok az ős-metallicások örülhetnek, akik szerint Hetfieldék az 1991-es Fekete Albummal elárulták igaz híveiket, tehetségüket feláldozták a meggazdagodás oltárán, eladták a lelküket az ördögnek. A Kill 'Em Allt három, a Master Of Puppetset kettő, a Ride The Lightningot pedig egy szám képviseli, az utóbbi lemez címadó dalát Hetfield szövegtévesztése ellenére is feltették a jófej szerkesztők, de mivel úgyis egy őszinte, a zenekar körüli problémákat és a hibákat is feltáró, dokumentarista alaposságú filmet harangoznak be az anyaggal, ez külön passzol a koncepcióhoz. A vélt jó szándék ellenére nehéz mit kezdeni a lemezzel, leginkább a fanatikus rajongóknak lehet ajánlani, akik annak is tudnak örülni, hogy a CD milyen szépen mutat a polcon a többtucatnyi egyéb Metallica-kiadvány mellett.


7/10
Bokor Péter
2004.09.28
|

Linkek


Kapcsolódó cikkekJáték
A kiállítás a honfoglalástól a 19. századig mutatja be a fegyverek történelmet alakító szerepét.
? ITT AZ ÁLARCOK ÉS MASKARÁK IDEJE! Fotó: 1940., fortepan/Kurutz Márton #hétfotója #pestiest #estipest
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.