Serpico

A hatvanas évek hippi eufóriája után következett a kiábrándult és megcsömörlött hetvenes évtized. Az illúziók szertefoszlottak, a béke-boldogság hívószavakat a paranoia és az elidegenedés váltotta fel. Sidney Lumet 1973-ban készült remeke, a Serpico a hetvenes évek kiábrándultságának zsarutörténetbe oltott lenyomata, avagy „próbálkozhatsz, de a rendszer az erősebb”.


Frank Serpico (Al Pacino tanítani való alakításában) a New York-i rendőrség kötelékében teljesít szolgálatot. Friss husi, éppen csak kiröppent az akadémiáról, elhivatott és úgy gondolja, hogy a rendőr szolgál és véd. Társai persze leginkább vétenek: Manhattenben kenőpénzre utaznak, Bronxban a maffiával megy a bolt, gazdasági barter és védelmi zsarolás. Serpico kínnal-keservvel próbál tisztességes maradni, őrlődik a társakkal szembeni szolidaritás és az erkölcsi törvény diktálta lebuktatás között. A Serpico - bár rendőrfilm - kevés akcióval, üldözéssel és puskaropogással dolgozik: a film erejét a remek dialógusok, a feszültségterhes atmoszféra és a színészi játék adja. Al Pacino a címszerepben pályája egyik legjobb alakítását nyújtja. Játéka teatralitástól mentes, szinte visszafogott, mégis belülről izzó tűz hevíti. Frank Serpico alakja igen messze áll a klasszikus hollywoodi hősöktől: ő az egyszerű átlagember, aki bekerül a társadalom mókuskerekébe, nincs helye ott, ahol él - tisztességes próbál maradni, bár nem akar annak látszani.
Az arctalan, identitás nélküli, de a ráksejtek romlottságával burjánzó hatalmat a Serpicóban a New York-i rendőrség szervezete képviseli. Sidney Lumet rendező azonban a konkretizálás mellett sokszor elvonatkoztat, egyetemesebbé emeli a személyes drámát. A Serpico egy klasszikussá érett, kőkemény zsarufilm a hideg és megváltoztathatatlan Rendszerről, ahol vagy megszoksz vagy megszöksz. ****Extrák:
Előzetes. *

Serpico
1973
amerikai krimi Hossz: 125 perc
Forgalmazó: InterCom
Rendező: Sidney Lumet
Szereplők: Al Pacino, John Randolph, Jack Kehoe, Biff McGuire, Barbara Eda-Young
Hang: magyar mono, angol 5.1 és DTS ES
Felirat: magyar
-kv-
2004.09.28
|


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
Filmek a TV-ben
18:10
Viszlát, Christopher Robin
angol életrajzi film, 2017
18:10
Ízlésficam
amerikai vígjáték, 2006
18:20
Út a Marsra
mexikói kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:35
Thelma
norvég horror, 2017
18:45
Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi
amerikai akciófilm, 2001
Ma este kilenckor Magyar Rhapsody Project a Mesterségek Ünnepén. A Bársony Bálint Sextett a magyar klasszikusokat modernizálja. . . . @mestersegekunnepe #magyarrhapsodyproject #barsonybalintsextett #klasszikusokjazzben #liszt #erkel #kodaly #bartok
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.