Serpico

A hatvanas évek hippi eufóriája után következett a kiábrándult és megcsömörlött hetvenes évtized. Az illúziók szertefoszlottak, a béke-boldogság hívószavakat a paranoia és az elidegenedés váltotta fel. Sidney Lumet 1973-ban készült remeke, a Serpico a hetvenes évek kiábrándultságának zsarutörténetbe oltott lenyomata, avagy „próbálkozhatsz, de a rendszer az erősebb”.


Frank Serpico (Al Pacino tanítani való alakításában) a New York-i rendőrség kötelékében teljesít szolgálatot. Friss husi, éppen csak kiröppent az akadémiáról, elhivatott és úgy gondolja, hogy a rendőr szolgál és véd. Társai persze leginkább vétenek: Manhattenben kenőpénzre utaznak, Bronxban a maffiával megy a bolt, gazdasági barter és védelmi zsarolás. Serpico kínnal-keservvel próbál tisztességes maradni, őrlődik a társakkal szembeni szolidaritás és az erkölcsi törvény diktálta lebuktatás között. A Serpico - bár rendőrfilm - kevés akcióval, üldözéssel és puskaropogással dolgozik: a film erejét a remek dialógusok, a feszültségterhes atmoszféra és a színészi játék adja. Al Pacino a címszerepben pályája egyik legjobb alakítását nyújtja. Játéka teatralitástól mentes, szinte visszafogott, mégis belülről izzó tűz hevíti. Frank Serpico alakja igen messze áll a klasszikus hollywoodi hősöktől: ő az egyszerű átlagember, aki bekerül a társadalom mókuskerekébe, nincs helye ott, ahol él - tisztességes próbál maradni, bár nem akar annak látszani.
Az arctalan, identitás nélküli, de a ráksejtek romlottságával burjánzó hatalmat a Serpicóban a New York-i rendőrség szervezete képviseli. Sidney Lumet rendező azonban a konkretizálás mellett sokszor elvonatkoztat, egyetemesebbé emeli a személyes drámát. A Serpico egy klasszikussá érett, kőkemény zsarufilm a hideg és megváltoztathatatlan Rendszerről, ahol vagy megszoksz vagy megszöksz. ****Extrák:
Előzetes. *

Serpico
1973
amerikai krimi Hossz: 125 perc
Forgalmazó: InterCom
Rendező: Sidney Lumet
Szereplők: Al Pacino, John Randolph, Jack Kehoe, Biff McGuire, Barbara Eda-Young
Hang: magyar mono, angol 5.1 és DTS ES
Felirat: magyar
-kv-
2004.09.28
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
22:55
Kedvencek temetője (2019)
amerikai horror, 2019
23:00
Kalandtúra
amerikai-német thriller, 2006
23:00
Doom
amerikai sci-fi akciófilm, 2005 (ism.)
23:00
Jóemberek
amerikai-brit-dán-svéd thriller, 2014
23:15
A bosszú
francia akcióthriller, 2017
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.