Kedvenc helyek

Rammstein: Amerika

olvasói
(0)
(Universal)

A nagysikerű Mutter után három és fél évvel a Rammstein a Reise, Reise albummal tér vissza. A Mein Teil című első kislemez szinte észrevétlen maradt, a másodikként kimásolt Amerika azonban nem jut erre a sorsra, sőt minden jel szerint a német ipari rockerek legnagyobb slágere lesz belőle. Gúnyos menetelés.


A szám rögtön a refrénnel indul, rögtön kétszer egymás után, először csak a háttérből, szintialáfestéssel, aztán jó hangosan, sikáló gitárok fölött: „mi mindannyian Amerikában élünk / Amerika csodálatos”. Az első sor angolul, a második németül. A Rammstein németül énekelve is világhírt tudott elérni, de ezúttal néhány angol nyelvű sort is beiktat stílszerűen, hiszen a dal az USA kulturális és politikai dominanciájáról szól. Hogy a német versszakokat („ha táncolunk, én akarlak vezetni... / megmutatom, hogyan lépdelj / szép kis körtáncot alkotunk / minden hegedűből a szabadság árad / a zene a Fehér Házból szól / Párizs kapujában Miki Egér áll”) nem értők előtt is nyilvánvalóvá tegyék a refrén iróniáját, még az egykori Sex Pistols-vezér, John Lydon poszt-punk zenekarának, a Public Image Limitednek a híres This Is Not A Love Song dalcímét is felhasználják: „ez nem szerelmes dal / nem az anyanyelvemen énekelek”.

A maxin az eredeti dal mellett hallható egy English Version is, a verzékben eltérő dallammal és még fenyegetőbb szöveggel („ha nem kellek neked, pórul jársz / ha nem szeretsz engem, megkeserülöd / Fuck You – ez a varázsszó”), a vicces szintiszóló helyett gitárokkal. Ebben a változatban viszont az angol szöveg közé keveredik néhány német sor: a refrénben megmarad az „Amerika ist wunderbar”, az egyik verze végén pedig az „und vor Paris steht Mickey Mouse”. Csak találgathatjuk, hogy az EuroDisney igazgatója vagy Arnold Schwarzenegger melyik verziót énekli szívesebben a zuhany alatt.

A maxin az Amerika eredetije és angol változata mellett öt remixet is hallhatunk, melyek spektruma Alec Empire Digital Hardcore Mixétől a konga-, akusztikus gitár- és trombitahangokkal, továbbá filmrészletekkel spékelt Western Remixen, a német Bushido rapbetétjével dúsított hiphopverzión és egy house-os klubmixen át a Jam & Spoon duó meglepően szórakoztató őstechnójáig terjed. A maxi végére mutatóba egy még ezeknél is extrémebb Rammstein-feldolgozás került: az előző albumról ismert Mein Herz Brennt című dal René Pape operaénekessel felvett szimfonikus átirata, Torsten Rasch zeneszerző azonos című Rammstein-szvitjének egyik tétele. Wagner büszke lenne fiaira.


8/10

(A Reise, Reise album turnéja Budapestet is érinti: a Rammstein 2005 február 27-én lép fel a Papp László Sportarénában).
Déri Zsolt
2004.10.11
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.