Hideghegy

A Hideghegy az utolsó nagy hollywoodi eposzok egyike. Ma már nem szokás ilyen filmeket készíteni, ahol ilyen töményen találjuk meg egymás mellett az idealizmussal vegyített romantikát és a mindent elsöprő történelmi eseményeket, különösen nem ilyen, minden szempontból túlzó módon.


A rendező, Anthony Minghella (Az angol beteg, A tehetséges Mr. Ripley) ugyanis olyan fennkölt érzelmeket és olyan megpróbáltatásokat tár elénk, amelyekről még külön-külön is nehéz elképzelni, hogy valaha léteztek. Ez azonban nem kritika, puszta ténymegállapítás, mivel a film egyszerre több síkon is működik. Először is van az Elfújta a szélből ismert polgárháborús folklór, az Odüsszeia univerzális toposzai, a lányregények álmodozása és Minghella saját rögeszméje Az angol beteg mintájára a történelem viharában szerelméért reménytelenül küzdő nemes férfiúról.

De vegyük sorjában! Hőseink: egy jó családból való lány, Ada (Nicole Kidman), aki Észak-Karolinába, a festői szépségű Cold Mountain városkába költözik, és ott rögtön beleszeret Inmanbe (Jude Law), a becsületes farmerfiúba. Csakhogy ez a polgárháború kirobbanásakor történik, és akár a többi fiú, Inman is beáll katonának, ám háromévi céltalan öldöklés után kiábrándulva úgy dönt, hogy hazatér szívének választottjához. Ám az élet nem csak a csatatéren vált elviselhetetlenné, hanem odahaza, Cold Mountainben is, és a magára maradt Adát csak a nagyszájú parasztlány, Ruby (Renée Zellweger) érkezése menti meg a teljes csődtől, majd a városban megjelenő martalócoktól. Hőseink tehát a maguk külön útján járják meg kálváriájukat, és ahogy közelednek egymás felé térben és időben - no meg lelkileg is -, úgy válik helyzetük egyre reménytelenebbé.

A férfi és a női szál természetesen nem egyenértékű, ahogy az Minghella filmjeiben lenni szokott, és ez meghatározza a dramaturgiát is. Igaz, Nicole Kidman rengeteg időt kap a vásznon - feltehetőleg, mert ő a húzónév a stáblistán -, ám sokáig csak a nyűglődését követhetjük nyomon, míg Jude Law igazi hőst játszhat. Ha Adát látjuk, akkor sokszor unatkozunk, ha Inman tűnik fel, akkor minden csupa izgalom. Ő ugyanis hol véres, hol tanulságos kalandok hosszú sorát járja meg, és olyan alakokkal találkozik útja során, akik egyenként is megérnének egy filmet. Ráadásul ezeket a karaktereket mind zseniális színészek keltik életre, mint Philip Seymour Hoffman a bővérű prédikátort vagy a gyönyörű Natalie Portman az elesett, kívánós özvegyet, mi pedig azt kívánjuk, hogy e nemes férfi sose érjen haza, és a kalandok folytatódjanak tovább. ****Extrák:

Egy rakás kihagyott jelenet kommentár nélkül, amelyek mind szépek, de tényleg lelassították volna a filmet. **

Cold Mountain
2003
amerikai történelmi filmdráma Hossz: 155 perc
Forgalmazó: InterCom
Rendező: Anthony Minghella
Szereplők: Nicole Kidman, Jude Law, Renée Zellweger, Brendan Gleeson, Philip Seymour Hoffman, Natalie Portman
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Hang: magyar, angol, cseh 5.1
Felirat: magyar + 9 nyelv
Vízer
2004.10.14
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
P
26
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.