A temetetlen halott - Nagy Imre naplója

olvasói
(0)
Ki a csöcs az a Nagy Imre?” - tették fel az időszerű kérdést Török Ferenc Moszkva tér című filmjének szereplői, melyet a közönség jóízű nevetéssel fogadott, holott manapság kevesen vannak tisztában az '56-os forradalom miniszterelnökének történelmi szerepével és kivételes jellemével.
Mészáros Márta hiánypótló filmje a mártír kormányfő életének utolsó, bő másfél évét meséli el - a forradalom kezdetétől a politikus halálos ítéletét kihirdető perig és kivégzéséig - visszaemlékezések segédletével magyarázva meg, a hithű moszkovita államférfit mi vezette arra, hogy szembeforduljon a Szovjetunió politikájával és ezáltal a magyar nemzeti szuverenitás jelképévé váljon. 
 
Mészáros filmje - a rendezőnő szándéka szerint - nem történelmi alkotás, inkább történelmi hitelességgel előadott érzelmi dráma, annak bemutatása, Nagy Imre, szűkebb családja és száműzött kormányának tagjai hogyan élték meg az 1956 októbere és 1958 júniusa közötti eseményeket. 
 
Jancsó Nyika operatőr szépen komponált képei elvezetik a nézőt a jugoszláv nagykövetség épületébe (melynek ablakából Nagy Imre szenvtelenül szemléli a digitális tankok és dzsipek felvonulását), a romániai Snagovba, a bukott miniszterelnök szűkös cellájába, a Fő utcai bíróság tárgyalótermébe, s végül az akasztófa tövébe, ahonnan a mártír holttestét jelöletlen sírba vitték. 
 
A címszerepet játszó lengyel színész, Jan Nowicki (aki mellesleg a rendezőnő férje) megdöbbentő érzékenységgel és humanitással alakítja az orosz hadifogságot megjárt somogyi parasztfiú, az eszméit és cselekedeteit meg nem tagadó politikus, a cellájában vacogó elítélt figuráját. A forgatást megelőző alapos kutatómunka és a sajátosan szubjektív elbeszélésmód mellett elsősorban az ő játékának köszönhető, hogy A temetetlen halott nem csupán jó, de minden magyar számára kötelező film.
csmozi
2004.10.14
|
lengyel-magyar-szlovák történelmi dráma, 127 perc, 2004
Mészáros Márta filmje a mártír miniszterelnök, Nagy Imre életének utolsó szakaszát mutatja be: a forradalom bukását romániai fogság, budapesti bebörtönzés, majd szégyenletes koncepciós per követi.
Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Mancs őrjárat

amerikai-kanadai animációs film, 69 perc, 2019

Út a királyi operába

angol-kubai-német-spanyol életrajzi dráma, 115 perc, 2018

Családi vakáció - Irány Ibiza!

belga-francia vígjáték, 87 perc, 2018

Aki bújt

amerikai horror, 95 perc, 2019

A bűn királynői

amerikai akcióthriller, 102 perc, 2019
Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
P
23
21:50
Légy a Valentinom!
amerikai romantikus vígjáték, 2016
21:50
Az órák
amerikai romantikus dráma, 2002
21:55
A férfi mögött
amerikai film, 2017
22:05
A katasztrófaművész
amerikai életrajzi film, 2017
22:10
Veszélyes szomszédok
amerikai thriller, 2017
First Festival Mexicano - ma délután és este. Sörbemutató zene és ételek. Itt ma jó lesz bulizni! #cornjuan #firstfestivalmexicano #mexikó #mexikóisör #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.