Kedvenc helyek

Macy Gray: The Very Best Of

olvasói
(0)
(Epic / Sony)

Macy Gray, a kacsahangú soul díva alig három album (On How Life Is – 1999, The id – 2001, The Trouble With Being Myself – 2003) után válogatással jelentkezik, melyre egy új szerzeményt és egy Aerosmith-feldolgozást is rögzített.


Az 1970-es születésű ohiói énekesnő elég későn, 29 évesen - már háromgyermekes anyaként - jelentkezett bemutatkozó albumával, amit aztán két évente követtek a hasonlóan kiváló folytatások, melyek megtartották az R&B élboly neo-soul szekciójában az excentrikus, kissé lökött feka mamát. Hogy milyen megfontolások (a vártnál szerényebb eladások? lejáró szerződés? feneketlen gyomrú karácsonyi piac?) vezérelhették a kiadót egy ilyen korai slágerválogatás kiadásában, ne firtassuk – az, hogy ennek még nem volt itt az ideje, ugyanolyan nyilvánvaló, mint az, hogy az itt hallható 1999 és 2003 közti Macy Gray-dalok egytől-egyig remek darabok, a befutást hozó I Try ringatózó lassújától a Rick Rubin produceri segédletével felturbózott Sexual Revolution funkján és az Erykah Badu vokáljával ékített Sweet Babyn át a Beck és Pharoahe Monch közreműködésével készült It Ain`t The Money-ig.

A kronologikusan albumról albumra haladó – a debütálásról öt, a másik két lemezről három-három számot felvonultató – válogatásra Macy Gray (ezúttal már polgári nevén, Natalie MyIntyre Hindsként) egy pöpec új dalt is írt: a Love Is Gonna Get You philadelphiai soulja negyed századdal ezelőtt is megállta volna a helyét a diszkókban. A másik új felvétel egy feldolgozás az Aerosmith-féle Walk This Way-ből, ami elég elcsépelt választás, és az az egyetlen érdekessége, hogy Macy a zene eredeti tempójának megtartása mellett felére lustította az éneket (itt sajnos nem Rick Rubin volt a producer, mint az 1986-os Run-D.M.C.-átirat idején).

Az album végén bónuszként hallható a Fatboy Slimmel készített Demons, továbbá három korrekt remix is (az egyik épp Fatboytól, egy másik pedig a GangStarr hiphopduótól), de ez a válogatáslemez akkor lett volna igazám kielégítő, ha felkerül egy-két olyan csemege is, mint a GangStarr-főnök Guru sztárparádés Streetsoul albumához készült All I Said című Neptunes-szerzemény, a Black Eyed Peas tagjaival felvett Request+Line, a Commonnal közös Geto Heaven, a Mona Lisa mosolya filmzenealbumon publikált Santa Baby, vagy a RATM-gitáros Tom Morello által bekeményített My Nutmeg Fantasy, melyet Macy a mozivásznon is elénekelt a Pókember koncertjelenetében.


8/10
Déri Zsolt
2004.10.21
|


Játék
Az Éles Gábor Triót a névadó 2009-ben hívta életre Móré Attilával, azzal a céllal, hogy egy sajátságos zenei nyelvet beszélő alkotói közösséget hozzon létre, mely 2010-ben Szkladányi András basszusgitárossal egészült ki.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.