A Keselyű három napja

olvasói
10/10 (1)
A Watergate-botrány, a vietnami háborúban való dicstelen részvétel, a Kennedy-gyilkosságok és a hidegháború pszichózisa a hatvanas-hetvenes években nemcsak az amerikai társadalmat traumatizálta, de a filmművészet területén is külön alműfajt ihletett.


A thriller zsánerén belül ekkoriban alakult ki a politikai thriller - a kémfilmek és Hitchcock üldözéses filmjei inspirációjára. Az ekkor készült borzongásfilmek jó részében többé (A Parallax-terv, Magánbeszélgetés) vagy kevésbé (Az elnök emberei) elrugaszkodva a valóságtól mind kimutatható az amerikai ember bizalmának megrendülése a rendszerben: általában egyetlen, magára maradt személy áll szemben az abnormális és ellenséges hatalmi struktúrával.

Az ebben az időszakban született paranoia-filmek egyik legjobbika a Sydney Pollack (Távol Afrikától, Aranyoskám, A cég) rendezte A Keselyű három napja. Joe Turner (Robert Redford) egy ártalmatlanul induló napon holtan találja kollégáit, az „Amerikai Irodalomtörténeti Társaság”-nak (valójában a CIA egy titkos csoportjának) a munkatársait. Mivel ő is csak egy fatális véletlennek köszönhetően úszta meg a mészárlást - vesszőfutása megkezdődik. Sokáig azt sem tudja (és vele együtt a néző is teljesen tanácstalan), hogy kik akarják megölni és miért. Majd menekülésével párhuzamosan nyomozni kezd, és ennek során az ügy egyre szövevényesebbé és bonyolultabbá válik.

A CIA-n belüli másik CIA, egy precíz és hideg bérgyilkos (Max von Sydow), a hit és a bizalom sorozatos és totális csődje - a rendező egy perc pihenőt sem enged a nézőnek, a film minden egyes pillanatára figyelni kell. A zárójelenet (a mosolyogva fenyegetőző CIA-aligazgatóval és a mögötte álló, „a nép” nevében cselekvő arctalan szervezettel) olyan félelmetes, hogy holmi őrült sorozatgyilkosokkal dolgozó thrillerek a közelébe sem érhetnek. A megoldást hallva pedig olyan érzésünk is támadhat, hogy arrafelé nem sok minden változott az utóbbi évtizedekben. A feszült, kilátástalan cselekmény ellenpontját a Keselyű alkalmi társául álló Kathy (Faye Dunaway) figurája képezi, kinek köszönhetően a filmtörténet legszokatlanabb szerelmi jeleneteinek lehetünk szemtanúi. *****Extrák:
Sydney Pollack audiokommentárjában (melyhez magyar feliratot kérhetünk!) nemcsak érdekes kulisszatitkokat és trükköket árul el, de helyenként értelmezi és magyarázza is művét (amely - valljuk be - azért nagy segítség ennél a filmnél). Bár mintha közel harminc év távlatából már nem emlékezne mindenre kristálytisztán (a postás-jelenetet például félremagyarázza). Megtudhatjuk azonban, hogyan lett A Keselyű hat napjából (a film alapjául szolgáló James Grady-regényből) A Keselyű három napja, és hogy honnan származik a főhős neve. Ezenkívül csak életrajzok és előzetesek (habár ez az alapmű talán duplalemezes kiadást is megérdemelt volna). ***

Three Days of the Condor
1975
amerikai politikai thriller Hossz: 112 perc
Forgalmazó: InterCom
Rendező: Sydney Pollack
Szereplők: Robert Redford, Faye Dunaway, Cliff Robertson, Max von Sydow, John Houseman
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Hang: magyar sztereó, angol 5.1 és DTS
Felirat: magyar
Extrák felirata: magyar
fürkész
2004.10.21
|
Three Days of the Condor
amerikai krimi, 118 perc, 1975
A szőke kék szemű a CIA ellen! Munkatársból üldözött, egy híres watergate-es film a poszt-nixoni időkből.
rendező:

Sydney Pollack

(1 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:20
A defektes macska
német film, 2018
18:25
Mission: Impossible II
amerikai akciófilm, 2000
18:50
Kong: Koponya-sziget
amerikai akciófilm, 2017
18:50
Total Recall - Az emlékmás
amerikai sci-fi akciófilm, 1990
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.