Vaskereszt

Sam Peckinpah a film legendás és problémás zsenijének számított, ugyanakkor sikerfilmek gyártására képes rendezőként is számon tartották, mikor olyan westernek, mint A vad banda vagy Pat Garrett és Billy, a kölyök és thrillerek, mint a Szalmakutyák vagy A szökés után a háborús műfajban is próbát tett. Az amerikai közönség a hetvenes években még nem bírta megemészteni, hogy német katonák nem negatív szerepben tűnnek fel, Európában azonban, főleg Németországban sikert aratott a produkció. Ma egyértelműen a háborúellenes filmek egyik klasszikusaként tartják nyilván.


Filmrészlet: 0:52:57-0:56:25
(vastagon szedve a DVD Est Extra képzelt kommentárja)1943. Német katonai kórház Ukrajnában.
Steiner őrmester (James Coburn) betegszobája első emeleti teraszán gombolja pizsamafelsőjét, amikor odalenn ismerőst pillant meg, az egyik bakát az egységéből.
- Schnurrbart!
- Rolf! - kiált fel a nagybajszú katona (Fred Stillkrauth). Kiderül, míg Steinernek a feje sérült meg, ő csak láblövést kapott.

Peckinpah kitartóan önpusztító életmódja következtében 1977-re már odáig jutott, hogy nem tudta teljesen kézben tartani a forgatások körüli küzdelmeket. Német producer, jugoszláviai helyszínek, bizonytalan pénzek, előreláthatatlan galibák. A film így is tele van zseniális pillanatokkal és az életmű több fontos témája vonul fel új megvilágításban.

Steiner lelkesen mutatja emberét a teraszra kilépő Eva nővérnek (Senta Berger), aki szintén hálóruhát visel. Schnurrbart folytatja: vége a nyaralásnak, viszik vissza a frontra. Eva eközben álmosan visszaindul a szoba belsejébe.

...Például a bajtársiasság, ami itt a II. világháború díszletei között jelenik meg hasonló végzetszerűséggel, mint A vad banda című westernjében.

A katona „velünk tartasz-e” kérdésére Steiner zavarba esve pillant be a szobába. Eva meztelen hátát látja, amint épp kibújik a hálóingből.

Ezeknek a férfiaknak az életében a szerelem csak átutazó vendég lehet. Női gyengédségből nem is jutott több ebbe a filmbe, mint ez a suhanó hálóing. Erotika Peckinpah módra: a meztelenséget kevesen tudják ilyen hétköznapi színben, ugyanakkor több gyengédséggel ábrázolni.

Odalenn a tizedes indulást vezényel, begyújtják a teherautó motorját.
- Várjon, ez parancs! - kiált le Steiner.
Eva döbbenten áll. Azt hitte, Steiner hazamegy Németországba szabadságra. Talán együtt kezdhettek volna új életet. Steiner azonban csomagol. Az ápolónő vádjaira, hogy már nem tud a háború nélkül élni, csak száraz, néma pillantásokkal válaszol.

Hasonló a Hozzátok el nekem Alfredo Garcia fejét! jelenete, amikor Isela Vega összerogy a zuhany alatt és zokogni kezd, Warren Oates csak odaül mellé anélkül, hogy elzárná a fejükre záporozó vízsugarat.

Schnurrbart a teherautó ponyvája alatt egy üveg frissen bontott palack sörrel várja parancsnokát. Dülöngélve elindul a kocsi.

Steiner már visszakapcsolt: szabadság, szerelem, civil örömök, ennyi volt.

Hordágyakon véres, bekötözött sérülteket visznek. A teherautó mély sárban halad előre.

És ezzel visszatérünk a keleti frontra. Mindenhol csak sár, hiába van nyár.

A keréknyomban egy német katona kilapított holtteste. Amint egy harckocsi súlyos kerekei áthaladnak rajta, lábai egy pillanatra megemelkednek, a lánctalp alatt aztán már megadóan olvad bele a sárba.

Ez talán a legsokkolóbb képkocka, amelyet valaha filmre exponáltak a háború embertelen pusztításáról. Egy még felismerhető emberi test, amint a gépezet belepasszírozza a talajba, amellyel lassan teljesen eggyé válik...
Cross of Iron

1977
német-angol háborús film Hossz: 128 perc Forgalmazó: International Publishing House Rendező: Sam Peckinpah Szereplők: James Coburn, Maximilian Schell, James Mason, David Warner, Senta Berger Kép: 16:9/1,85:1, színes Hang: magyar, angol sztereó Felirat: magyar
-NZ-
2004.09.02
|


Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
19:30
Az öreg hölgy és a testőr
amerikai filmvígjáték, 1994
19:30
Keresés
amerikai thriller, 2018
19:30
Randiztam egy sztárral
amerikai zenés vígjáték, 2010
19:30
Egy tiszta nő
angol tévéfilmsorozat, 3. rész, 2008
20:00
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.