Kedvenc helyek

Laibach: The Videos

Egy zenekar, amely nélkül nem létezne, de legalábbis biztosan nem így létezne a Marilyn Manson és a Rammstein. A szlovéniai Trvolbjéből indult a nyolcvanas évek hajnalán a Laibach története és - a néhai Keleti Blokk országaiból elsőként, no és igazából egyetlenként - meg sem állt a világhírig.


A súlyos társadalmi-politikai mondanivalót egyszerű szerkezetű elektronikus, indusztriális zenébe (és nagyon gyakran feldolgozásokba) csomagoló kvartett üzenetének és a problémákra sajátosan rávilágító őrtorony-szerepének minden elemét komolyan gondolja, művészeti tevékenységét is hivatásként űzi, de videóin azért teret biztosít a bujtatott iróniának. Az Anthems című gyűjteményes duplaalbummal nagyjából egy időben kijött első Laibach-DVD 13 klipet gyűjt egybe (főképp ismert feldolgozásokat: Sympathy For The Devil, Across The Universe, Opus Dei, The Final Countdown, In The Army Now, War stb.). Többnyire kegyetlen és szórakoztató az egyenruhás zenekar vizuális munkássága (mindössze a kilencvenes években eluralkodott számítógép-animációs anyagok lettek fárasztóak), ráadásul mozgóképpel még a monoton zene is élvezhetőbb.

QQQ


EXTRÁK

Mindössze egy 47 perces dokumentumfilm, de az meglehetősen velős, élményszerű. A 2003-as WAT album megjelenése előtt készítették, így a részletes jugoszláv történelmi-politikai háttér után kapott teljes karriermetszetet követő zenekari kommentár elsősorban arra a korongra koncentrál. A Laibachtól szokatlanul nyílt megfejtéseket az akkori új klip követi (a Tanz Mit Laibach, mely szerepel a főprogramban is, de rejtett extraként is elérhető).

QQQ


2004 Hossz: 54 perc Kiadó: EMI Hang: angol sztereó Extrák felirata: angol, francia, olasz, német, spanyol
Dömötör Endre
2004.11.05
|


Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.