Könyörtelenek

olvasói
(0)
Úgy tűnik minden ország irodalmának szerves része az alapvető bentlakásos fiúregény, mint A fiatal Törless az osztrák Robert Musiltól, a Város és a kutyák a perui Mario Vargas Llosa műve, és persze az Iskola a határon Ottlik Gézától.
Arra pedig, hogy ezek a művek mennyire különbözőek és mégis milyen egyformák, remek példa a svéd Jan Guillous önéletrajzi ihletésű könyvéből készült Könyörtelenek. Ezek az elit tanintézetek ugyanis példásan képezik le az adott társadalom cseperedő uralkodó osztályát, és így magát a társadalmat is. 
 
Svédországban sem volt ez másként az ötvenes években. Helyenként a nácizmushoz közel álló tanok alapján oktatták a fiatalokat a jó nevű Stjärsnberg intézetben, ahová a korábbi iskolájából erőszakos viselkedése miatt kirúgott Erik érkezik. De a baj nem is igazán a tanárokkal van, hanem a kisebbeket terrorizáló öregdiákokkal, akik ily módon tanulják meg a vezetés és irányítás legalapvetőbb fogásait. Hősünk pedig már az első pillanatban konfliktusba keveredik a diáktanács sznob elnökével, és kettőjük harca Erik minden egyes dacos lépésével csak tovább élesedik. Mikael Hafström filmjének főhőse azonban nem áldozat, ellenkezőleg: konok és kőkemény harcos, de az utolsó pillanatig mégis a passzív ellenállást választja. 
 
Bár a nézőt nem feltétlenül éri sok meglepetés, hiszen a felnőtté válás sokszor vászonra vitt meséjét láthatjuk, gyakran előre kiszámítható fordulatokkal, viszont jól kidolgozott és egyenletes, jó tempóban elmesélt cselekménnyel. Egy valami azonban kiemeli a filmet az átlagból, és ez - a sok szempontból a fiatal Alain Delonra emlékeztető - Andreas Wilson rendkívül karizmatikus alakítása. Az általa megformált robbanékony és céltudatos főhős nem a pár évtizeddel későbbi unalomba süppedő jóléti államot, hanem egy sokkal izgalmasabb jövőt sejtet kirajzolódni.
Vízer
2004.11.11
|
Ondskan
svéd filmdráma, 113 perc, 2003
Az új fiú és az öregdiákok harca az elitintézetben, megalázó késkokival, ágybapisivel és lelkes finn konyháslányokkal, avagy iskola a svéd határon.
Forgalmazza: Mokép


Film premierek

Tel-Avivban minden megtörténhet

belga-francia-izraeli-luxemburgi vígdráma, 100 perc, 2018

Seveled

magyar romantikus vígjáték, 95 perc, 2019

Sarkvidéki akció

amerikai-angol-dél-koreai-indiai-japán-kanadai-kínai animációs film, 90 perc, 2019

Pamacs, a Mikulás kis rénszarvasa

kanadai animációs film, 89 perc, 2018

Léghajósok

amerikai-angol kalandfilm, 100 perc, 2019

Élősködők

dél-koreai thriller, 132 perc, 2019

Akik már nem öregszenek meg

angol-új-zélandi dokumentumfilm, 99 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
21:00
21:00
Szerencsecsillag
amerikai romantikus filmdráma, 2012
21:00
A fegyvertelen katona
amerikai-ausztrál háborús akciófilm, 2016
21:00
Becstelen brigantyk
amerikai-német háborús film, 2009
21:00
2012
amerikai-kanadai katasztrófafilm, 2009
Hol vannak kedd este a magyar színházak képviselői? A foto a @trafohouse fb oldaláról van #tuntetes #akulturanemzetialap
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.