Pókember 2.

Hál` Isten, Sam Raimit nem vették meg kilóra. Vannak esetek, amikor egy-egy különlegesen tehetséges, ám sajátos stílusa miatt csak bizonyos réteg által ismert és rajongott filmrendező pénzes munkát kap egy nagy stúdiótól, s az üzlet diktálta biztonság esetleg összeférhetetlen a személyes elképzelésekkel - legjobb esetben ilyenkor profi, de gyenge lelkű munka születik. Raimi viszont zseniálisan hozta össze a maga Pókemberét: a Gonosz halottak-trilógiát és a Darkmant követő ínséges esztendők folyamán kiéhezett rajongótábor is megnyugodhatott, kedvencük - kissé megzabolázva bár - végre visszatért.


Az óriási siker miatt természetesen megnövekedtek az elvárások a második résszel szemben, ám Raiminek így sem sikerült elrontania filmjét. Peter Parker immár egyetemista, ám idejének tetemes részét a pókemberkedés tölti ki, magánélete teljesen szétesik. Ahelyett, hogy tanulna, normálisan dolgozna, illetve végre valahára összejönne M. J.-vel, ismeretlen áldozatokat ment meg ismeretlen gonosztevőktől. Ráadásul a Zöld Manó fia, Harry, Peter országos cimborája vérbosszút esküdött a Pókember ellen, s kapóra is jön neki, hogy a jámbor Otto Octavius agya egy félresikerült hidegfúziós kísérlet folyamán elborul, s a gerincoszlopával eggyé vált négy csáp irányításával a tudós vérszomjas szörnyeteggé válik. Zajlik hát az élet hősünk mindkét alteregója körül.

A film túlnyomórészt Peter magánéleti problémáival foglalkozik, egészséges arányban keverve komoly dolgokat a leghibbantabbakkal. Ennek ellenére Pókember többet akciózik, mint az első részben, s egy-két ilyen összecsapás - különösen a magasvasúton zajló - bizony, hosszú ideig emlékezetes marad.

A sokat vállaló történetnek sajnos gyengeségei is akadnak: nevezett Otto Octavius helyenként mintha fölöslegessé válna, jelleme és motivációja a Manóénál kevésbé kidolgozott. Egyébként is, a film egészét tekintve a mellékszereplők és az epizodisták a legjobbak, a Hírharsona fösvény főszerkesztőjétől Peter orosz főbérlőjéig. Természetesen ismét felbukkan Bruce Campbell, Raimi kabalafigurája, mint undok ajtónálló - zseniális! A Pókember 2. kiváló folytatása egy rendkívül színvonalas képregényadaptációnak: nem jobb és nem is rosszabb. ****Extrák:
Raimi, Maguire, Avi Arad és Grant Curtis audiokommentárja mellett a filmet hihetetlen mennyiségű szöveges infókkal kísérve is végignézhetjük. Az első lemezen találunk továbbá négy kisfilmet a főszereplőkről, bakiparádét és egy videoklipet. A második korongon jó két órás dokumentumfilm avat be a produkció részleteibe, három kisfilm a karakterek háttértörténetébe, három pedig a számítógépes játékról szól. Megcsodálhatjuk Alex Ross a főcímhez készített grafikáit; egy roppant érdekes werkfilm három változatban mutatja be, mennyi munka van egy pár másodperces jelenettel, továbbá DVD-ROM extrák. Sajnos, magyar felirat egyikhez sincs. ****

Spider-Man 2.
2004
amerikai akciófilm Hossz: 122 perc
Rendező: Sam Raimi
Szereplők: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina, James Franco, Rosemary Harris, J. K. Simmons
Kép: 16:9/2,40:1, színes
Hang: magyar, angol, török 5.1
Felirat: magyar, angol, török
Extrák felirata: angol
Wynarski
2004.11.18
|


Film premierek

Vad Balaton

magyar természetfilm, 65 perc, 2018

Veszett vidék

ausztrál western, 113 perc, 2017

Senki sem tökéletes

belga-francia vígjáték, 101 perc, 2017

Jönnek a kacsák!

amerikai-kínai animációs film, 91 perc, 2018

Ghostland - A rettegés háza

francia-kanadai horror, 91 perc, 2018

Éjjeli napfény

amerikai romantikus filmdráma, 90 perc, 2018
Játék
Harmincnégy éve virul ez a New Jersey-i banda, és eddig még sosem jártak Budapesten.
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
20:00
Támad a Mars!
amerikai akcióvígjáték, 1996
20:00
Méhbosszú
angol vígjáték, 2016
20:30
A hegedűtanár
brazil zenés filmdráma, 2015 (feliratos)
21:00
Nincs kiút
amerikai thriller, 1987
21:00
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.