Pókember 2.

Hál` Isten, Sam Raimit nem vették meg kilóra. Vannak esetek, amikor egy-egy különlegesen tehetséges, ám sajátos stílusa miatt csak bizonyos réteg által ismert és rajongott filmrendező pénzes munkát kap egy nagy stúdiótól, s az üzlet diktálta biztonság esetleg összeférhetetlen a személyes elképzelésekkel - legjobb esetben ilyenkor profi, de gyenge lelkű munka születik. Raimi viszont zseniálisan hozta össze a maga Pókemberét: a Gonosz halottak-trilógiát és a Darkmant követő ínséges esztendők folyamán kiéhezett rajongótábor is megnyugodhatott, kedvencük - kissé megzabolázva bár - végre visszatért.


Az óriási siker miatt természetesen megnövekedtek az elvárások a második résszel szemben, ám Raiminek így sem sikerült elrontania filmjét. Peter Parker immár egyetemista, ám idejének tetemes részét a pókemberkedés tölti ki, magánélete teljesen szétesik. Ahelyett, hogy tanulna, normálisan dolgozna, illetve végre valahára összejönne M. J.-vel, ismeretlen áldozatokat ment meg ismeretlen gonosztevőktől. Ráadásul a Zöld Manó fia, Harry, Peter országos cimborája vérbosszút esküdött a Pókember ellen, s kapóra is jön neki, hogy a jámbor Otto Octavius agya egy félresikerült hidegfúziós kísérlet folyamán elborul, s a gerincoszlopával eggyé vált négy csáp irányításával a tudós vérszomjas szörnyeteggé válik. Zajlik hát az élet hősünk mindkét alteregója körül.

A film túlnyomórészt Peter magánéleti problémáival foglalkozik, egészséges arányban keverve komoly dolgokat a leghibbantabbakkal. Ennek ellenére Pókember többet akciózik, mint az első részben, s egy-két ilyen összecsapás - különösen a magasvasúton zajló - bizony, hosszú ideig emlékezetes marad.

A sokat vállaló történetnek sajnos gyengeségei is akadnak: nevezett Otto Octavius helyenként mintha fölöslegessé válna, jelleme és motivációja a Manóénál kevésbé kidolgozott. Egyébként is, a film egészét tekintve a mellékszereplők és az epizodisták a legjobbak, a Hírharsona fösvény főszerkesztőjétől Peter orosz főbérlőjéig. Természetesen ismét felbukkan Bruce Campbell, Raimi kabalafigurája, mint undok ajtónálló - zseniális! A Pókember 2. kiváló folytatása egy rendkívül színvonalas képregényadaptációnak: nem jobb és nem is rosszabb. ****Extrák:
Raimi, Maguire, Avi Arad és Grant Curtis audiokommentárja mellett a filmet hihetetlen mennyiségű szöveges infókkal kísérve is végignézhetjük. Az első lemezen találunk továbbá négy kisfilmet a főszereplőkről, bakiparádét és egy videoklipet. A második korongon jó két órás dokumentumfilm avat be a produkció részleteibe, három kisfilm a karakterek háttértörténetébe, három pedig a számítógépes játékról szól. Megcsodálhatjuk Alex Ross a főcímhez készített grafikáit; egy roppant érdekes werkfilm három változatban mutatja be, mennyi munka van egy pár másodperces jelenettel, továbbá DVD-ROM extrák. Sajnos, magyar felirat egyikhez sincs. ****

Spider-Man 2.
2004
amerikai akciófilm Hossz: 122 perc
Rendező: Sam Raimi
Szereplők: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina, James Franco, Rosemary Harris, J. K. Simmons
Kép: 16:9/2,40:1, színes
Hang: magyar, angol, török 5.1
Felirat: magyar, angol, török
Extrák felirata: angol
Wynarski
2004.11.18
|


Film premierek

Vissza a gyökerekhez

francia vígjáték, 107 perc, 2018

Túl szexi lány

amerikai-kínai vígjáték, 110 perc, 2018

Kutyaparádé

amerikai kalandfilm, 92 perc, 2018

Gotti

amerikai életrajzi dráma, 105 perc, 2017

Az élet napos oldala

svéd vígjáték, 104 perc, 2017
Játék
Brian King és David Prowse zenekarában egyszerre van jelen a Hüsker Dü punkos zajossága és Bruce Springsteen slágeressége.
Filmek a TV-ben
18:05
Egyesült Királyság
amerikai-angol filmdráma, 2016
18:15
Buliszerviz
amerikai vígjáték, 2002
18:30
Mindörökké Batman
amerikai akció, fantasy, 1995
18:45
Életmentő
norvég filmdráma, 2017 (feliratos)
18:50
Mystic Pizza
amerikai vígjáték, 1988
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.