A bőség földje

olvasói
6/10 (2)
A meglehetősen furcsára, pontosabban igen gyengére sikerült 2000-es Millió Dolláros Hotel után Wim Wenders sokáig nem forgatott nagyjátékfilmet: zenei dokukat készített, meg néhány rövidebb munkát, és nyilván kicsit magába szállt.


És az eredmény: visszatérés a gyökerekhez, sokak örömére, akik még nem temették el a német csodarendezőt. A bőség földje ugyanis kis költségvetésű, elgondolkodtató és nagyon személyes mozi, sztárok és sallangok nélkül. Szerencsére.

Egy-két pólusra épülő, hol ironikus, hol szentimentális történetet ismerhetünk meg, amelynek egyik véglete Lana (Michelle Williams), az érzékeny, vallásos tinilány, aki hosszú külföldi tartózkodás után tér haza Los Angelesbe, hogy egy hajléktalanszálláson dolgozzon - és hogy megtalálja nagybátyját. Paul, a nagybácsi (John Diehl) pedig a másik véglet, a paranoiás vietnami veterán, aki egyszemélyes polgárőrségként járja a város utcáit és mindenkire figyel, aki gyanús, de arra is, aki nem az.

Amikor pedig az általa megfigyelt közel-keleti férfit pont a hajléktalanszálló előtt lövik le egy kocsiból, végre összeáll a kis család. Paul nyomozni akar, Lana pedig segít neki, hogy együtt lehessenek. Így hőseink nekivágnak a festőien kopár Mojave-sivatagnak, hogy hazaszállítsák a férfi holttestét, és végére járjanak a gyanús ügynek.

Látszik, hogy a viszkető tenyerű Wenders csak erre a pillanatra várt, hiszen ő a mi road movie specialistánk, és hőseink is végre megtalálják Amerika igazi, jobbik arcát - ha van ilyen egyáltalán. Mindez végső soron kellemes meglepetés, kissé valószínűtlen, de megkedvelhető karakterekkel és remek képi világgal, jó zenével, bár erősen közepes színészi játékkal.

Végül Wenders mégsem tudja elegánsan befejezni a filmet, az utolsó öt percben a spirituális útra még ráhúz egy újabb autókázást, bele a naplementébe, a nagy melankolikus giccsbe.
Vízer
2004.11.25
|
Land of Plenty
amerikai-német filmdráma, 123 perc, 2004
Wim Wenders válasza szeptember 11-re és az általános amerikai paranoiára, de egyben visszatér gyökereihez is, vagyis útnak indul, hogy újra megtalálja az elveszett ártatlanságot.
rendező:

Wim Wenders

színész:

Michelle Williams
(Lana)

John Diehl
(Paul)

Shaun Toub
(Hassan)

Wendell Pierce
(Henry)

Richard Edson
(Jimmy)

Burt Young
(Sherman)

Forgalmazza: FF Film
(12 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Filmek a TV-ben
18:10
18:20
A férfi mögött
amerikai film, 2017
18:40
Tripla kilences
amerikai akciófilm, 2016
18:45
A rodeós
amerikai film, 2018
18:50
Farkangyal
amerikai vígjáték, 1991
Már játsszák a mozik a FOMO - Megosztod és uralkodsz című filmet egy durvára sikerült buli következményeiről. @fomo.amozifilm #moziajanlo #moziajánló #fomo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.