Kalandférgek

olvasói
10/10 (1)
Filmtörténeti érdekesség: ez az első olyan hollywoodi produkció, amelynek mindkét főszereplője ázsiai! Két bozontos szemöldökű, színes bőrű emberke: egy aktakukac koreai, Harold, és egy nagydumás, világ lustája indiai, kinek neve Kumar.
De nem ez bennük a lényeges, hanem az, hogy, mivel Amerikában élnek és egy este nagyon betépnek, mindenképpen a White Castle étteremlánc hamburgerjéből akarnak bekajálni. Autóba is ülnek és elindulnak, de valahogy sosem érnek oda. És ennyi a sztori! Azaz akad még veszett mosómedve, elveszett gepárd, malac koleszos csajok, disznó zsaruk és rasszista majmok, szóval csupa állatság, ahogy a beszívós filmeknél az már lenni szokott. 
 
Mindez meglehetősen hasonlít a Hé, haver, hol a kocsim? című ökörködésre, ami nem véletlen, hiszen ugyanaz a tag, bizonyos Danny Leiner rendezte, és ahogy minden bugyutasága ellenére az a film működött, úgy ez is teljesen eladható. A két majdnem ismeretlen főszereplő - John Cho és Kal Penn - tökéletes természetességgel hozza a tágra nyílt pupillájú tökkelütöttet, és minden előttük magasló szarkupacba lelkesen gyalogol bele. 
 
És pontosan ebben rejlik az egész dolog szépsége, a naiv hülyeségben, mert ugyan az elsütött viccek legalább felével szemben lehetnének esztétikai, etikai és főleg etnikai fenntartásaink, de egyik sem igazán bántó, együtt pedig kifejezetten szórakoztatóak. 
 
Sőt a cselekmény néhol egészen szürreálissá válik, és gyanítom, hogy ezeken a pontokon nemcsak a filmbéli szereplők téptek be rendesen, hanem a stáb jelentős része is. Tegyünk mindehhez némi jó zenét, alapvető road movie elemeket, egy rakás félig híres ember feltűnését, a végére pedig némi jellemfejlődést ügyesen kikockázott befejezéssel, és megkapjuk az év egyik legfrissebb, bár nem éppen legeredetibb vígjátékát, amiről mindenki garantáltan kajásan fog kijönni.
Vízer
2004.11.25
|
Harold & Kumar Go to White Castle
amerikai-kanadai vígjáték, 88 perc, 2004
Két abszolút lúzer teljesen betépve elindul, hogy megkeresse álmai hamburgerét, de számos megpróbáltatáson kell átesniük, mire célba érnének. És bizony áldozatokat is kell hozniuk.
Rendező:

Danny Leiner

Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Üveg

amerikai akcióthriller, 129 perc, 2019

Tű, cérna, szerelem

francia-indiai filmdráma, 99 perc, 2018

Kurszk

belga-luxemburgi filmdráma, 117 perc, 2018

Az átkelés madarai

dán-kolumbiai-mexikói gengszterfilm, 125 perc, 2018
Játék
Ez az új, kosztümös történelmi dráma a karizmatikus Stuart Mária viharos életének krónikája.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
20:30
Csillagok között
amerikai kalandfilm, 2014
20:30
Katie búcsút int
amerikai filmdráma, 2016
20:45
Szemfényvesztők 2.
francia-amerikai akciófilm, 2016
20:55
Aludj csak, én álmodom!
amerikai romantikus vígjáték, 1995
21:00
Baywatch - Hawaii esküvő
amerikai akciófilm, 2003
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.