Kalandférgek

olvasói
10/10 (1)
Filmtörténeti érdekesség: ez az első olyan hollywoodi produkció, amelynek mindkét főszereplője ázsiai! Két bozontos szemöldökű, színes bőrű emberke: egy aktakukac koreai, Harold, és egy nagydumás, világ lustája indiai, kinek neve Kumar.
De nem ez bennük a lényeges, hanem az, hogy, mivel Amerikában élnek és egy este nagyon betépnek, mindenképpen a White Castle étteremlánc hamburgerjéből akarnak bekajálni. Autóba is ülnek és elindulnak, de valahogy sosem érnek oda. És ennyi a sztori! Azaz akad még veszett mosómedve, elveszett gepárd, malac koleszos csajok, disznó zsaruk és rasszista majmok, szóval csupa állatság, ahogy a beszívós filmeknél az már lenni szokott. 
 
Mindez meglehetősen hasonlít a Hé, haver, hol a kocsim? című ökörködésre, ami nem véletlen, hiszen ugyanaz a tag, bizonyos Danny Leiner rendezte, és ahogy minden bugyutasága ellenére az a film működött, úgy ez is teljesen eladható. A két majdnem ismeretlen főszereplő - John Cho és Kal Penn - tökéletes természetességgel hozza a tágra nyílt pupillájú tökkelütöttet, és minden előttük magasló szarkupacba lelkesen gyalogol bele. 
 
És pontosan ebben rejlik az egész dolog szépsége, a naiv hülyeségben, mert ugyan az elsütött viccek legalább felével szemben lehetnének esztétikai, etikai és főleg etnikai fenntartásaink, de egyik sem igazán bántó, együtt pedig kifejezetten szórakoztatóak. 
 
Sőt a cselekmény néhol egészen szürreálissá válik, és gyanítom, hogy ezeken a pontokon nemcsak a filmbéli szereplők téptek be rendesen, hanem a stáb jelentős része is. Tegyünk mindehhez némi jó zenét, alapvető road movie elemeket, egy rakás félig híres ember feltűnését, a végére pedig némi jellemfejlődést ügyesen kikockázott befejezéssel, és megkapjuk az év egyik legfrissebb, bár nem éppen legeredetibb vígjátékát, amiről mindenki garantáltan kajásan fog kijönni.
Vízer
2004.11.25
|
Harold & Kumar Go to White Castle
amerikai-kanadai vígjáték, 88 perc, 2004
Két abszolút lúzer teljesen betépve elindul, hogy megkeresse álmai hamburgerét, de számos megpróbáltatáson kell átesniük, mire célba érnének. És bizony áldozatokat is kell hozniuk.
Rendező:

Danny Leiner

Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Sötét bűnök

amerikai-angol-lengyel krimi, 92 perc, 2016

Pizzarománc

amerikai-kanadai romantikus vígjáték, 102 perc, 2018

Gyújtogatók

dél-koreai thriller, 148 perc, 2018

Egy nap

magyar filmdráma, 99 perc, 2018

Donyeci történetek

ukrán filmdráma, 110 perc, 2018

A tanú

magyar szatíra, 112 perc, 1969

Ami nem öl meg

amerikai-angol-kanadai-német-svéd krimi, 117 perc, 2018

Sóhajok

amerikai-olasz horror, 152 perc, 2018
Játék
„Létezik-e a döntés szabadsága, ha éhes a húgod? Hogyan sminkel egy hajléktalan? Milyen az íze a készenlétis bakancsának? A szivargyújtó okozta sebhely örökre megmarad-e nemi erőszak esetén?”
Filmek a TV-ben
18:05
Akik csizmában halnak meg
olasz western, 1969
18:15
Ragyogó világ
japán romantikus filmdráma, 2017 (feliratos)
18:15
Utolér a múlt
amerikai filmdráma, 2014
18:30
Kentaur
kirgíz film, 2017 (feliratos)
18:30
Match Point
amerikai-angol-luxemburgi romantikus filmdráma, 2005
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.