Kedvenc helyek

Björk: Who Is It?

olvasói
(0)
(One Little Indian / Universal)

Bár az emberi hang mindenhatóságát hirdető Medúlla albumhoz az első klip az Oceania című dalhoz készült, az a szám nem jelent meg kislemezen, így az első hivatalos maxira a jóval játékosabb Who Is It? került. A remixek mellett egy Kelisszel közös felvételt is hallunk.


A Who Is It? című dalt az izlandi énekesnő még a 2001-es Vespertine idején írta, de már nem tette rá, mert boldogságtól kicsattanó hangulata nem illett az intim és befelé forduló albumhoz. A test (és a belőle származó hang) dicséretét zengő Medúllára azonban felfért, annak experimentális anyagában viszont az egyik legkönnyebben befogadható, fülbemászóbb szám lett. A páratlan hangutánzó-képességű amerikai hiphopgéniusz, a Roots-kültag Rahzel kvázi drum`n`bass beatbox-alapjai fölött Björk az erőt adó szerelmet és bizalmat, az óvatos és türelmes életvezetést énekli meg („az örömömet bal oldalon viszem, a fájdalmamat a jobbon” – ahogy az alcím is mondja).

A kontinentális Európában forgalmazott maxira a brit CD1 és CD2 verzió összes bónuszdala felkerült: a Who Is It?-ből az elektronikával megbolondított Lesser-féle C2N Dattasette Mix, továbbá Björk és Mark Bell két saját remixe, a harangokkal színezett Bell Choir Mix és a Fruit Machine Mix, melynek címe a dal korai változatában közreműködő Matmos duó egyik játékautomata-effektjére utal, melyet Björk aztán saját hangjával reprodukált. A maxi igazi csemegéje azonban az Oceania új változata, melyben az amerikai R&B énekesnő, Kelis forró fekete hangja érkezik vendégségbe az északi hótündér világába.


8/10
Déri Zsolt
2004.11.29
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.