Kávé és cigaretta

olvasói
(0)
Kávé és cigaretta. Színészek és zenészek. Rövid történetek egymás mellett elszaladó monológokkal. Vagyis nincs sztori, csak furcsa életérzés, lényegtelen mozzanatok, elviselhető elidegenedés, meg vállvonogatós humor - és némi kikacsintás ránk, mert Jim Jarmusch (Florida, a paradicsom; Törvénytől sújtva) tudja, hogy mi szeretjük őt. És aki ismeri Jarmuscht, az tényleg szereti is, aki pedig nem, annak ez a 11 rövid filmecske sem fog sokat mondani.
Rendszerint két, véletlenül összefutó embert láthatunk, akik kissé kényelmetlenül érzik magukat a másik társaságában, banális dolgokról beszélgetnek és persze kávéznak, meg rá is gyújtanak - ami ma már nem annyira korrekt politikailag, tíz év múlva pedig nyilván bűnözésnek fog számítani. Ugyan többnyire akad valamilyen csattanó, ha nem is nagy, de nem ez számít, hanem azok a színészek és zenészek, akik saját nevükön, önmagukat alakítva játsszák végig frappáns és improvizatív helyzetgyakorlataikat. Iggy Pop és Tom Waits zseniális mint a két sértődékeny rockveterán, Bill Murray soha nem volt ilyen fanyar, az összeesküvéselméleteivel házaló Steve Buscemi pedig a legszórakozatóbbak közé tartozik, de láthatjuk a Wu-Tang Clan tagjait, Jack és Meg White-ot a White Stripesból és persze Roberto Benignit is, amint más helyett megy el fogorvoshoz. 
 
Persze sokaknak mindez nem lesz újdonság, hiszen az első három kisfilmet jópár évvel ezelőtt már láthattuk a mozikban, Jarmusch pedig ezeket gondolta tovább összesen 17 év során. Vagyis nem sietette el, és ez látszik is. A látszólag véletlenszerű epizódokat ugyanis apró, szinte észrevétlen strukturális elemek - a filmkritkusok kedvencei - kötik össze, visszatérő motívumokkal és szövegrészetekkel, amiket lehetne elemezni, de minek? Elég annyi, hogy ez egy nyugis, hátradőlősen laza kis filmecske, csupa jó arccal, és kit zavar, hogy nem szól semmiről?
Vízer
2004.12.07
|
Coffe & Cigarettes
amerikai-japán-olasz filmszatíra, 95 perc, 2003
Majdnem tucatnyi kisfilm egy rakás jó fej zenésszel és színésszel arról, milyen káros a cigi és a kávé, mégis milyen jólesik leülni egy feketére és rágyújtani, közben pedig hülyeségekről dumálni.
Rendező:

Jim Jarmusch

Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Kópé

amerikai-kanadai animációs film, 87 perc, 2019

Downton Abbey

angol filmdráma, 122 perc, 2019

Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

magyar életrajzi dráma, 98 perc, 2018

100 dolog

német vígjáték, 111 perc, 2018
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
18:10
A kokainkölyök
amerikai bűnügyi film, 2018
18:10
Adele Spitzeder, a csaló
német-osztrák filmdráma, 2012
18:15
Halálos iramban 7.
amerikai akciófilm, 2014 (ism.)
18:25
Bérgyilkosok
amerikai akciófilm, 1995
18:30
Acélország
angol thriller, 2018
Még a héten látogatható a Holdmúzeum 1969 - Művészet és világűr című kiállítás, szerintünk #nemaradjle #holdmuzeum #muveszetesvilagur #muveszetestudomany #kiallitasajanlo #vasarelymuzeum
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.