Harry Potter és az azkabani fogoly

A Bölcsek köve egy jópofa meseregény hű illusztrációja volt, a Titkok kamrája is jobbára az maradt, azzal a hibával, hogy aki nem olvasta az eredetit, helyenként kevéssé érthette a történetet. Chris Colombus két Potter-adaptációja után félő volt, hogy a sorozat már az elején lefullad, a biztos siker érdekében egy kaptafára forgatják a folytatásokat. Ez pedig azért is kár lett volna, mert a mesefolyam kötetei is komolyodnak, a szereplőkkel és az elsőszülött olvasókkal együtt - ideje volt hát kilépni a kisgyerekkorból, s amúgy kiskamaszosan újragondolni a Harry Potter-mitológiát.


Az új direktor, Alfonso Cuarón (Szép remények, Anyádat is) rendkívül okosan közelítette ezt meg: nem csak a szereplőket tette sokkal életszerűbbé, illetve a regény hangulatának megfelelően vette sötétebbre a film hangulatát, hanem belátta, hogy az első két rész alig háromszáz oldalból majd` három órás egy-az-egyben feldolgozása - az olvasótábor elvárásai miatt ez kezdetben elkerülhetetlen volt - már nem működhet. Nem átallott eltérni az eredeti történettől, bizonyos dolgok hangsúlyosabbak lettek, mások pedig egyszerűen kimaradtak. Aggodalomra semmi ok: a változtatások nem eget rengetőek, az új elemek pedig olykor a legeredetibb ötletek közé tartoznak - ilyen a Kóbor Grimbuszon tanyázó, folyton szövegelő, zsugorított koponya, Zanzafej is.

Harry Potter harmadik tanévét kezdi meg a Roxfortban, természetesen idén sem veszedelem nélkül. Megszökött ugyanis a varázslók rettegett börtönéből, az Azkabanból Sirius Black, Tudodki egyik állítólagos csatlósa, s úgy tűnik, a sebhelyes homlokú varázsló meggyilkolására készül. Ocsmány csuklyás lények, a lélektelen dementorok lepik el az iskolát, hogy elkapják a gazembert, ám azért bonyolultabb ennél a dolog, s újabb hátborzongató históriák derülnek ki a múltról.

A stílusváltozáson kívül két dolog tűnik fel azonnal: a gyerekek mind hatalmasat nőttek, egyik másikra alig lehet ráismerni. A másik pedig a Roxfort és környékének megváltoztatása, s ez a fenséges skót tájnak köszönhetően örömteli.

Bátran jelenthetjük hát ki, hogy a legsikeresebb résszel van dolgunk (John Williams muzsikája is régen ütött ekkorát!), s a későbbiek ismeretében lélegzetvisszafojtva várjuk az igazán sötét folytatást. Hóborcot azonban még mindig hiányoljuk! ****Extrák:

A Tekergők Térképe szolgál menüként az extralemezen, s Roxfort és környékének felderítésével kukkanthatunk bele az extrákba. Találunk öt (nem teljesen ismeretlen) kivágott jelenetet, hangsúlyozva a filmben méltatlanul mellőzött Sir Cadogan szerepét, Zanzafej (is) beszélget a szereplőkkel és az alkotókkal, van - rövid, de velős - kisfilm a trükkökről és az állatszereplőkről, bejárhatjuk a Mézesfalást és Lupin szobáját. Van még három játék, és egy klip, a karácsonyi muzsikával. Plusz DVD-ROM. ****Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban

2004 angol-amerikai ifjúsági film Hossz: 141 perc
Rendező: Alfonso Cuarón
Szereplők: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Gary Oldman, Michael Gambon, Emma Thompson
Kép: 16:9/2,40:1, színes
Hang: magyar, angol 5.1 EX
Felirat: magyar + 6 nyelv
Extrák felirata: magyar
Wynarski
2004.12.15
|


Film premierek

Lány

belga-holland filmdráma, 105 perc, 2018

Gyémánthajsza

amerikai krimi, 104 perc, 2018

A sértés

amerikai-belga-ciprusi-francia-libanoni filmdráma, 112 perc, 2017

A belleville-i zsaru

francia vígjáték, 90 perc, 2018

Ruben Brandt, a gyűjtő

magyar animációs film, 96 perc, 2018

Legendás állatok - Grindelwald bűntettei

amerikai-angol fantasy, 134 perc, 2018
Játék
2018-ban visszatért Budapestre a Murder – A Gyilkos Tárlat című kiállítás, ami közel 1000 m2-es kiállítótéren, 21 szobán keresztül mutatja be az elmúlt évszázadok leghíresebb gyilkosságait.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
21:00
21:00
A fegyver két végén
amerikai-angol-ausztrál-német-spanyol akciófilm, 2007
21:00
Pókember 2
amerikai akció-kalandfilm, 2004
21:00
Daredevil, a fenegyerek
amerikai akciófilm, 2003
21:00
Az igazság fáj
amerikai krimi, 2000
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.