80 nap alatt a Föld körül (2004)

olvasói
10/10 (1)
Minthogy Jackie Chan Hongkongban nem kevés kosztümös kalandfilmet forgatott, így logikus volt a váltás, hogy amikor a napjainkban játszódó, hollywoodi produkciói után új csapásra tért, az Új csapásban a XIX. századi vadnyugatra tette át igazságosztó tevékenyégét. A Londoni csapás címet viselő folytatásban aztán átruccant a Viktória-kori brit világbirodalom fővárosába, ahol e legújabb filmjében most szépen felvesszük a fonalat.
Jules Verne örökzöld regénye egy francia szemével, enyhén parodisztikus fényben ábrázolta a derék angol atyafiakat, most mindez egy kínai akciósztár igényei szerint ölt új formát a filmvásznon. Vagyis a körülményes és furcsa hagyományok bűvöletében élő angolok körül most izzani kezd a levegő, ablakok törnek, pofonok csattannak és gőzgépek durrannak szét. Míg a világrekordot kísértő fogadásra itt is egy különc angol, Phileas Fogg vállalkozik - Steve Coogan alakításában, akit legutóbb a Kávé és cigaretta egyik legjobb epizódjában láthattunk -, addig hűséges segítőtársa szerepét egy titkos küldetésben járó kínai atyafi tölti be: afféle igazi klasszikus szerep Jackie számára. 
 
Az útvonal aztán változatlan: Párizs, Isztambul, majd Indián, Kínán és a Csendes-óceánon keresztül San Franciscóba, tovább a vadnyugati pusztákon át New Yorkba és vissza Londonba. A nőt ezúttal nem Indiában, hanem már Párizsban fölszedik, miközben árnyékként követi őket a Scotland Yard egy igyekvő nyomozója (Ewen Bremner), aki mellett még a gyilkos Fekete Skorpió klán harcművészetekben jártas tagjai is folyton az életükre törnek. Minden fontosabb állomásra jut egy-egy akrobatikus csetepaté - Jackie és kínai kaszkadőrcsoportjának brillírozásaival, a csillogásról pedig olyan sztárok hosszabb-rövidebb feltűnései gondoskodnak, mint Arnold Schwarzenegger, Owen Wilson, Kathy Bates vagy John Cleese. Mindez a felnőtt közönség számára is kellemes szórakozást jelenthet, a Walt Disney-stúdió élőszereplős produkciója mégis kifejezetten gyerekközönségnek készült.
nelson
2004.12.16
|
Around the World in Eighty Days
amerikai kalandfilm, 120 perc, 2004
Száguldás a viktoriánus Londonból Kínán és a vadnyugaton át vissza Londonba, ezúttal Jackie Chan és társai pofozkodásainak közepette, sztárparádéval, kifejezetten gyerekközönségnek.
Rendező:

Frank Coraci

Színész:

Jackie Chan
(Passepartout)

Steve Coogan
(Phileas Fogg)

Jim Broadbent
(Lord Kelvin)

Cécile de France
(Monique La Roche)

Ian McNeice
(Kitchener ezredes)

David Ryall
(Lord Salisbury)

Karen Mok
(Fang tábornok)

Ewen Bremner
(Fix felügyelő)

Arnold Schwarzenegger
(Hapi herceg)

Forgalmazza: SPI
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.