Miskolci boniésklájd

olvasói
(0)
A sajtó által frappánsan miskolci Bonnie és Clyde-nak elnevezett fiatal bankrablópáros akciófilmbe, krimibe, szerelmes filmbe és melodrámába illő történetére biztosan mindenki emlékszik még, hiszen Novák Tünde és Fekete László a Viszkist megközelítő ismertségre tett szert.
Deák Krisztina Novák Tünde 2001-ben a Magvető Kiadónál megjelent naplóregényének felhasználásával eddigi filmjeitől (Köd, Jadviga párnája) egészen eltérő témát választott és egészen eltérő, már-már műfaji filmet rendezett. A Miskolci boniésklájdot azonban éppen az emeli ki az utóbbi idők próbálkozásai („minden áron dögös akciófilmet készíteni”) közül, hogy rendezője nem akart minden áron dögös akciófilmet készíteni. Az akciók helyett inkább a két bűnözővé váló fiatal kapcsolatára koncentrált. (Ezzel együtt aki izgalomra vágyik, az is megtalálja számítását: autós üldözések, lövöldözések, menekülések, átverések gondoskodnak arról, hogy az se unatkozzon, aki nem szereti a bűnözőromantikát.) 
 
Jó döntés volt ehhez az időrendiséget elhagyó szerkezetet választani: a nem túl bonyolult történetet a rendező a szokatlan időkezeléssel, különböző idősíkok váltogatásával dobja fel. Az idilli, harmonikus képsorokat (bujkáló emberpár a természetben, majd a civilizációban) a börtön világa és az ott történt megdöbbentő események ellenpontozzák. A végére pedig kiderül, milyen ártatlanul is kezdődött ez az egész. 
 
Habár néhány figura („Bonnie” gyerekmolesztáló nevelőapja és alkoholista anyja, az erőszakos mamák a börtönben) és jelenet egészen elrajzolt, szinte karikatúraszerű lett, többségben vannak a jól eltalált és hitelesen ábrázolt alakok (a tétova védőügyvéd Gazsó György, a „barátnő” Hámori Gabriella és a két központi karakter Ráczkevy Ildikó és a Moszkva térből ismert Karalyos Gábor alakításában) és történések (a páros elfogása például valószínűleg a valóságban is így történhetett). Ezenkívül az élethű dialógusok, az élőbeszédszerű szleng miatt lehet szeretni Deák Krisztina filmjét.
fürkész
2004.12.27
|
magyar filmdráma, 93 perc, 2004
Pénz, szerelem, az ártatlanság elvesztése - a közelmúlt bankrablópárosának, a miskolci Bonnie és Clyde-nak története "Bonnie" naplóregénye nyomán, de Deák Krisztina szerint.
Rendező:

Deák Krisztina

Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
23:15
Gyermekek a sötétből
amerikai-kolumbiai horror, 2014
23:20
A tehetséges Mr. Ripley
amerikai thriller, 1999
23:20
23:30
Legenda vagyok
amerikai akciófilm, 2007
23:30
Üzlet bármi áron
amerikai vígjáték, 2015
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.