Antal Nimród

A 2004-es év legnagyobb magyar fesztiválsikere, a Cannes-ban, Karlovy Varyban, Jeruzsálemben és Szarajevóban is vetített Kontroll rendezője első DVD-lejátszóját Pados Gyulától, a film operatőrétől kapta ajándékba.


A foltosra-véresre vert fejű ellenőrök világában előszeretettel barangoló Antal Nimród szülővárosából, Los Angelesből 17 évesen költözött „haza” Magyarországra, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán operatőrnek, majd rendezőnek tanult, s tehetségét hamarosan sebesült emberekkel, hajléktalanokkal és véres ruhájú mentősökkel benépesített videoklipekben tette próbára.


Kliprendezői múltjához - s remélhetőleg jövőjéhez - híven kedvenc korongjai között a Pesti Est DVDExtra kérdésére elsőként három úttörő videodirektor munkáit említette: a The Work Of Director... sorozatban megjelent Spike Jonze-, Michel Gondry- és Chris Cunningham-válogatáslemezeket. Nimród rajongása az említett DVD-k iránt természetesen nem csupán az azokon szereplő Beck, Daft Punk, Pharcyde, Portishead, Beastie Boys és - mindenek előtt - Björk számoknak köszönhető, hanem az amerikai, francia és brit rendezők merész kísérletezőkedve és újszerű látásmódja nyújtotta motivációs erőnek is.


Úgy tűnik, a videoklipről idővel nagyjátékfilmre váltó Jonze-hoz (A John Malkovich menet, Adaptáció) és Gondryhoz (Egy makulátlan elme örök ragyogása) hasonlóan Antal is a kisműfajban önmaga által kijelölt úton haladt tovább, amikor egy képzeletbeli, Budapestre mégis kísértetiesen emlékeztető város földalatti járatait véres ruhájú mentősökkel, sebesültekkel és „hivatásos hajléktalanokkal” népesítette be.


A kedvenc filmes DVD-it firtató kérdésre a rendező logikus, s éppen ezért cseppet sem meglepő módon a Kontroll Bulcsújával rokon, kettős személyiséggel küszködő hősökről szóló történeteket említett. Elmondása szerint a Harcosok klubja az első lemez volt, mellyel találkozott, s nagy benyomást tett rá annak kép- és hangminősége, s nem utolsó sorban a kétlemezes kiadás extrái - meg persze vélhetően Edward Norton és Brad Pitt kettősének feledhetetlen „egysége”.

A második kedvenc a sorban Marton Scorsese és Robert De Niro második együttműködése, A taxisofőr, melynek Vietnamot megjárt hőse barokkos pszichopata a posztmodern nagyvárosban, magyarul mondva közveszélyes őrült, azaz a szakmai magángyűjtemény nélkülözhetetlen tagja.


Az egyébként galamblelkű Antal Nimród végezetül egy szintén sötét film, a Donnie Darko DVD-kiadását említette, melynek magyar változata elkészítésében elmondása szerint egy nagyon kedves barátja - a nagyon kedves barát elmondása szerint pedig maga Nimród is - közreműködött, ráadásul ez a film a Kontroll forgatására is hatással volt, rendezőnk ugyanis a 2002-es Titanic Fesztiválon tartott Donnie Darko sajtóvetítés után olyan súlyos, de szerencsére múló önbizalomhiányba süllyedt, hogy Aba Botond BKV-vezérigazgató ostromlása helyett kis híján egy Frank nevű óriásnyúl társaságát választotta.
csmozi
2004.10.26
|


Film premierek

Pelyhes – Kalandra fel!

belga-izlandi animációs film, 83 perc, 2018

Patrick – Ebbel szebb az élet

angol családi film, 94 perc, 2018

Nyitva

magyar romantikus vígjáték, 98 perc, 2018

A fakír, aki egy IKEA szekrényben ragadt

amerikai-belga-francia-indiai-szingapúri filmdráma, 92 perc, 2018

Az első ember

amerikai filmdráma, 141 perc, 2018
Játék
Minden eddiginél nagyobb területen, több kiállítóval, exkluzív fashion show-val és egy vadonatúj, egyedülálló kuponakcióval jelentkezik az Őszi Esküvő Kiállítás a Hungexpón.
Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
18:10
Vasember 2
amerikai akciófilm, 2010
18:10
Négy nap Toszkána
német romantikus film, 2008
18:15
Knerten nyomoz
norvég gyerekfilm, 2010
18:20
Apám Lola
francia film, 2017 (feliratos)
18:25
Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag
amerikai akció-kalandfilm, 1989
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.