Kedvenc helyek

Electric Six: Radio Ga Ga

olvasói
5/10 (1)
(Warner)

A Danger! High Voltage és Gay Bar című slágerekkel, illetve a 2003-as Fire albummal feltűnt Electric Six újra támad. A detroiti diszkó-rockerek az októberi download single, az ingyenes letölthető Vibrator után egy igazi kislemezkiadványt is megjelentettek: a Radio Ga Ga című 1984-es Queen-klasszikus feldolgozásával bulizzák át magukat az új évbe (melynek elejére, valamikor február tájára új albumot is ígérnek).


A Fire megjelenése óta sok minden történt a zenekarral, a művésznevében hím nemi szervet és romantikus szerelmet egyaránt asszociáló frontember, Dick Valentine (szül: Tyler Spencer) körül lényegében lecserélődött az egész tagság, és kidobta őket a lemezcégük is. A koncertjeik ráadásban előszeretettel játszott, és mindig nagy tetszést arató Queen-feldolgozás, a Radio Ga Ga emiatt már nem is jelent meg kislemezen a 2003-as karácsonyi piacra (a hivatalos indok az volt, hogy nincs már idő klipet csinálni hozzá), sőt a Fire akkori – a klipeket tartalmazó DVD-vel kiegészített – újrakiadására sem került rá (pedig ez lett volna a B-terv). Viszont az XL cég hagyta, hogy vigyék magukkal a számot, aztán az új kiadójuk, a Warner meg kapva kapott az alkalmon, hogy a zenekar által eredetileg maximum kislemez B-oldalnak szánt feldolgozást A-oldalas pozícióban szabadítsa a világra a 2004-es év végén. Maga a feldolgozás amúgy nem nagy szám, az eredeti hangvételhez nagyjából hűséges (némi vokális egyszerűsítéssel, a vége felé a híres tapsoltatós részben ál-koncerthangzással), de a végeredmény hatásos (főleg, hogy a bő lére eresztett eredetinél több mint két perccel hamarabb véget ér!), a videoklippel együtt pedig, melyben Dick (Farok) a néhai Freddie Mercury (Farrokh Bulsara) szellemeként tér vissza rózsaszín pudlikutyusok társaságában, igazi gyagya mulatság.

A maxi két változatban jelent meg Nagy-Britanniában. A fehér alapszínű CD1 bónuszdala a Gay Bar koncertválozata az ibizai Manumission klubból, a sárgás CD2-re viszont a Radio Ga Ga és annak bő hétperces, diszkósabb, szintisebb, harangjátékos Vertigo Remixe, illetve a videoklip mellé felkerült a már említett Vibrator című saját szerzemény is, melyben Dick épp egy újdonsült nőismerősét regulázza: „Tedd el azt az izét! Aki az én csajom, annak nincs szüksége vibrátorra!”. Ez a két és fél perces szám zeneileg is lehengerlő, a Fire rockhangzásánál kicsit elektronikásabb jövőt sejtet, miközben a múltra, a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójának amerikai new wave-jére kacsint: Devo a nyitányban, The Cars a bridge-ben, rockos zúzás a refrénben, szintiszóló, jesszusom!


8/10
Déri Zsolt
2005.01.01
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Van ma Margó Irodalmi Fesztivál, latin-amerikai dokufeszt, terézvárosi búcsú, kürtőskalács fesztivál, ezernyi program, de van egy, ami mindenkinek szól: az önkormányzati választások! Fotó: @fortepan #szavazas #szavazz #onkormanyzativalasztasok #programajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.