Kutyaszorítóban

olvasói
10/10 (1)
A kilencvenes évek magyar filmforgalmazásának nagy adóssága, hogy az évtized legmeghatározóbb filmírójának és rendezőjének bemutatkozó alkotása (a Titanic Filmfesztivál 1993-as két vetítésétől eltekintve) nagy ívben elkerülte a hazai filmszínházakat.


Videón ugyan megjelent, ráadásul olyan szinkronnal, amelynek mind a fordítás, mind a megszólalás tekintetében a magyar szinkronöröklista élmezőnyében a helye. Azoknak, akik most nőttek bele a korhatárba, és azoknak is, akik már betéve tudják, miről szól a Like A Virgin című szám, itt a lehetőség, hogy szélesvásznon, sötétített moziteremben figyelhessék egy elbaltázott gyémántrablás előzményeit és véres utójátékát.

Ki lőtte le Nice Guy Eddie-t? Tizenkét éve törhetjük a fejünket és próbálgathatjuk a megfelelő pillanatban kimerevíteni a videó képét, de nem ez a lényeg, hanem a felállás, a Mexican standoff, a háromszögletű párbajpozíció, amely a film bombasztikus sikerét követően éppúgy okosan variált, posztmodernül idézgetett és unalomig kopírozott ötlete volt a filmnek, mint a fekete öltönyös gengszterek, a „színes” álnevek, a hetvenes évekbeli slágerzenék, a váratlan erőszakkitörések, a popkulturális utalásokkal teli dumák és a szétbombázott időrend.

Persze ezek egyike sem Quentin Tarantino agyából pattant ki először, Új-Új-Hollywood videótékában kiművelt fenegyereke csupán összeguberált egy csomó dögös cuccot, de amit mindebből kifőzött, az robbant, s Amerika és a világ filmművészete többé már nem volt ugyanaz, mint előtte. És ez itt most nem frázispuffogtatás!

A két évvel később forgatott Ponyvaregénnyel aztán QT még magasabbra tette a lécet, meghódította Cannes-t és a színészi A-ligát, és a nagy filmstúdiók közé röpítette a Miramaxot. A Jackie Brown már szűkebb körben talált tetszésre, amilyen érzékeny kis stílusmutatvány volt, a hosszú kihagyás után felmutatott, kétrészes Kill Bill pedig új közönséget és új népszerűséget szerzett az íróként is sikeres (Született gyilkosok, Tiszta románc) rendezőnek. Az igazi klasszikus azonban legelkötelezettebb hívei szerint mindvégig a Kutyaszorítóban maradt.
nelson
2005.01.04
|
Reservoir Dogs
amerikai filmszatíra, 99 perc, 1992
Tarantino első rendezése. Egy elcseszett gyémántrablás. Színes egyéniségek. Hatalmas dumák. Véres fejlemények. A kilencvenes évek egyik klasszikusa, ezúttal felújított köntösben.
Színész:

Harvey Keitel
(Mr. Fehér / Larry Dimmick)

Tim Roth
(Mr. Narancs / Freddy Newandyke)

Michael Madsen
(Mr. Drapp / Vic Vega)

Steve Buscemi
(Mr. Pink)

Quentin Tarantino
(Mr. Barna)

Edward Bunker
(Mr. Kék)

Chris Penn
(Széparcú / Eddie Cabot)

Lawrence Tierney
(Joe Cabot)

Kirk Baltz
(Marvin Nash)

Forgalmazza: Pannonia Entertainment Ltd.
Bemutató: 2018. május 3.


Film premierek

Nap nap után

amerikai romantikus filmdráma, 90 perc, 2018

Gringo

amerikai-ausztrál akcióvígjáték, 111 perc, 2018

Sherlock Gnomes

amerikai-angol animációs film, 87 perc, 2018

A hűséges

belga-francia-holland krimi, 130 perc, 2017
Játék
A Thor eddigi részeinek is szerves része volt a komikum, de mostanáig a dolog kb. kimerült a Jöttünk, láttunk, visszamennénk-filmek poénjainak újrafeldolgozásában. Ez azonban most megváltozott!
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
P
23
18:10
Egyesült Királyság
amerikai-angol filmdráma, 2016
18:10
Nicsak, ki beszél most!
amerikai vígjáték, 1993
18:20
Jackie
amerikai-chilei-francia filmdráma, 2016
18:20
Párizsból szeretettel
francia akciófilm, 2010
18:30
Vasember 2.
fantasztikus akciófilm, 2010
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.