Kutyaszorítóban

olvasói
6/10 (2)
A kilencvenes évek magyar filmforgalmazásának nagy adóssága, hogy az évtized legmeghatározóbb filmírójának és rendezőjének bemutatkozó alkotása (a Titanic Filmfesztivál 1993-as két vetítésétől eltekintve) nagy ívben elkerülte a hazai filmszínházakat.
Videón ugyan megjelent, ráadásul olyan szinkronnal, amelynek mind a fordítás, mind a megszólalás tekintetében a magyar szinkronöröklista élmezőnyében a helye. Azoknak, akik most nőttek bele a korhatárba, és azoknak is, akik már betéve tudják, miről szól a Like A Virgin című szám, itt a lehetőség, hogy szélesvásznon, sötétített moziteremben figyelhessék egy elbaltázott gyémántrablás előzményeit és véres utójátékát.

Ki lőtte le Nice Guy Eddie-t? Tizenkét éve törhetjük a fejünket és próbálgathatjuk a megfelelő pillanatban kimerevíteni a videó képét, de nem ez a lényeg, hanem a felállás, a Mexican standoff, a háromszögletű párbajpozíció, amely a film bombasztikus sikerét követően éppúgy okosan variált, posztmodernül idézgetett és unalomig kopírozott ötlete volt a filmnek, mint a fekete öltönyös gengszterek, a „színes” álnevek, a hetvenes évekbeli slágerzenék, a váratlan erőszakkitörések, a popkulturális utalásokkal teli dumák és a szétbombázott időrend.

Persze ezek egyike sem Quentin Tarantino agyából pattant ki először, Új-Új-Hollywood videótékában kiművelt fenegyereke csupán összeguberált egy csomó dögös cuccot, de amit mindebből kifőzött, az robbant, s Amerika és a világ filmművészete többé már nem volt ugyanaz, mint előtte. És ez itt most nem frázispuffogtatás!

A két évvel később forgatott Ponyvaregénnyel aztán QT még magasabbra tette a lécet, meghódította Cannes-t és a színészi A-ligát, és a nagy filmstúdiók közé röpítette a Miramaxot. A Jackie Brown már szűkebb körben talált tetszésre, amilyen érzékeny kis stílusmutatvány volt, a hosszú kihagyás után felmutatott, kétrészes Kill Bill pedig új közönséget és új népszerűséget szerzett az íróként is sikeres (Született gyilkosok, Tiszta románc) rendezőnek. Az igazi klasszikus azonban legelkötelezettebb hívei szerint mindvégig a Kutyaszorítóban maradt.
nelson
2005.01.04
|
Reservoir Dogs
amerikai filmszatíra, 99 perc, 1992
Tarantino első rendezése. Egy elcseszett gyémántrablás. Színes egyéniségek. Hatalmas dumák. Véres fejlemények. A kilencvenes évek egyik klasszikusa, ezúttal felújított köntösben.
Színész:

Harvey Keitel
(Mr. Fehér / Larry Dimmick)

Tim Roth
(Mr. Narancs / Freddy Newandyke)

Michael Madsen
(Mr. Drapp / Vic Vega)

Steve Buscemi
(Mr. Pink)

Quentin Tarantino
(Mr. Barna)

Edward Bunker
(Mr. Kék)

Chris Penn
(Széparcú / Eddie Cabot)

Lawrence Tierney
(Joe Cabot)

Kirk Baltz
(Marvin Nash)

Forgalmazza: Pannonia Entertainment Ltd.
Bemutató: 2018. május 10.
(19 kép)


Film premierek

Pelyhes – Kalandra fel!

belga-izlandi animációs film, 83 perc, 2018

Patrick – Ebbel szebb az élet

angol családi film, 94 perc, 2018

Nyitva

magyar romantikus vígjáték, 98 perc, 2018

A fakír, aki egy IKEA szekrényben ragadt

amerikai-belga-francia-indiai-szingapúri filmdráma, 92 perc, 2018

Az első ember

amerikai filmdráma, 141 perc, 2018
Játék
1977. A fiatal amerikai Susie Bannion (Dakota Johnson) Berlinbe utazik, hogy csatlakozzon a nagyhírű Markos Tanz Companyhoz. Ahogy megérkezik, a társulat egy másik tagja, Patricia titokzatos körülmények között eltűnik.
Filmek a TV-ben
21:00
Assissi Szent Ferenc
olasz-német filmdráma, 1989
21:00
S.W.A.T - Különleges kommandó
amerikai akcióthriller, 2003
21:00
Meseautó
magyar romantikus vígjáték, 2000
21:00
Végzetes edzés
amerikai thriller, 2018
21:00
A doboz
amerikai thriller, 2009
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.