Az élet egy csoda

Zivot je cudo, 2004 Színes, feliratos szerb-francia romantikus vígjáték, 155 perc
Az európai filmfesztiválok kedvenc balkáni fenegyereke, Emir Kusturica rendezőként rég hallatott magáról, inkább zenélt és színészkedett azóta, hogy legbőkezűbb támogatója, Slobodan Milosevic a hágai nemzetközi bíróságon csücsül ítéletét várva. De ha nagy sokára is, elkészült az újabb Jugoszlávia-nosztalgia, van benne minden, ami egy ilyen darabhoz kell: nagytermészetű hősök, szilaj ünnepek, durva tréfák, rezesbanda meg asszonykórus, és amit néhányan úgy hívnak, hogy mágikus realizmus.


A szerb-bosnyák határon járunk ugyanis, néhány héttel azelőtt, hogy kitörne a háború, de az emberek inkább a helyi vasútvonal kibővítésével foglalkoznak, ami sok-sok turistát és így sok-sok pénzt hozna. A vasútépítésért pedig Luka, a mérnök felel, aki leginkább fiáért, Milosért izgul, a tehetséges focistáért, akinek minden esélye megvan arra, hogy a Partizan Beogradban játsszon. Csakhogy ki tudja, hogyan, de kitör a háború és Milos fogságba esik, a helyi postás pedig kitalálja, hogy úgy szerezhetnék vissza, ha elrabolnak egy bosnyák lányt és kicserélik a fiúért. A szép muzulmán lány azonban megbabonázza hősünket, némileg megnehezítve ezzel a cserét, a nemzetközi helyzet pedig egyre fokozódik.

A film első felével nehéz mit kezdeni, részben mert zavaros, részben pedig mert teli van zsúfolva balkáni közhelyekkel és erősen túlzó színészi játékkal - nem utolsósorban a rendező jól megtermett fia, Stribor előadásában. De onnantól kezdve, hogy felbukkan a szerelmi szál, a történet valódi mélységet kap, és végre elkezdhetünk olyan szereplőkért izgulni, akik tényleg kedvelhetőek. Ha pedig mégis megakad a cselekmény, jöhetnek Kusturica már oly sokszor bevált eszközei, a pattogós balkáni zene, a furcsa állatok meg repülő tárgyak, és az elmaradhatatlan tehetetlen békefenntartók.
Vízer
2005.01.07
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:10
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:15
Barátom, Róbert Gida
amerikai családi film, 2018
18:25
Fehér Isten
magyar filmdráma, 2014
18:45
Üvöltő szelek
angol-amerikai romantikus filmdráma, 1992
18:50
Szuperhekusok
olasz akcióvígjáték, 1985
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.