Kedvenc helyek

Nirvana: With The Lights Out

olvasói
(0)
(Geffen / Universal)

2005 januárjától végre már Magyarországon is kapható a With The Lights Out című Nirvana-díszdoboz, mely 61 ritka felvételt, B-oldalas dalt, demót, stúdió-, próbatermi vagy rádiós anyagot (köztük rengeteg eddig kiadatlan dolgot) összegyűjtő három CD-je mellett egy DVD-t is tartalmaz (további húsz számmal, összesen nyolcvan percnyi videófelvétellel).

Kattints a képre!
Kattints a képre!

A jogi kavarások miatt már a Nirvana-válogatáslemez is csúszott egy évet, a régóta ígért box set azonban még annál is többet. Végül sikerült elérni, hogy ha Kurt Cobain halálának tízéves évfordulójára nem is, de legalább még abban a naptári az évben, 2004 végén kiadásra kerüljön. Az elmúlt egy évtizedben a kalózlemez piac számtalan kiadvánnyal próbálta betölteni az űrt, és kielégíteni azokat, akik a három stúdióalbummal (Bleach – 1989, Nevermind – 1992, In Utero – 1993), egy ritkaságválogatással (Incesticide – 1992), egy akusztikus (Unplugged In New York) és egy elektromos koncertlemezzel (From The Muddy Banks Of The Wishkah) kijelölt hivatalos Nirvana-életművet kevésnek érezték (mert bizony kevés is). A mostani With The Lights Out gyűjtemény egy része tehát az elszántabb rajongóknak már ismerős lehet (például a kiválóan indult Outcesticide kalózlemez-sorozatról), de így is bőven akadnak rajta kincsek és meglepetések.

A három CD nagyrészt kronologikus sorrendben sorakoztatja a ritkaságokat és kiadatlan felvételeket, hozzávetőlegesen a stúdióalbumok által fémjelzett három periódus szerint tagolva. Bár a kiadványhoz mellékelt, képekkel és dalinfókkal teli 60 oldalas füzetben a Nirvana-időszámítás az 1985 végén felvett Fecal Matter-demókazettával kezdődik (amit az akkor 18 éves Cobain a mentorával, a dobosként később is többször kisegítő Melvins-tag Dale Croverrel rögzített), arról nem hallunk semmit: az első felvétel egy Led Zeppelin-feldolgozás, a Heartbreaker a gitáros-énekes Kurt Cobain és a basszista Krist Novoselic közös zenekarának legelső nyilvános fellépéséről, valamikor 1987 márciusából, valami házibuliról (ekkor még nem volt fix nevük, a Nirvanát csak 1988 márciusában vették fel, két koncerttel azelőtt, hogy Chad Channing dobos csatlakozott volna hozzájuk). Néhány próbateremben vagy rádióstúdióban rögzített felvétel után `88 januárjából még kapunk három dalt koncertfelvételről, de onnantól kezdve több olyat nem: a hátralévő 51 számban a hangminőség igencsak változó, de közönségzaj nem zavarja a műélvezetet! Az erdei punk hard rock uralta első CD kuriózumai között halljuk Kurt néhány szólódemóját (köztük a Polly '88-as zsengéjét), a Screeming Trees-vezér Mark Lanegannel közösen tervezett Leadbelly-feldolgozásprojekthez készült anyagokat, és az egyetlen stúdiófelvételt, amit – az 1989-ben rövid ideig zenekari tagnak számító Jason Everman másodgitárossal kiegészülve – kvartettként rögzített a Nirvana (a Dive e korai verziója mellett a Do You Love Me című Kiss-feldolgozást is vele vették fel, de az sajnos ide nem került fel).

A második CD Kurt néhány akusztikus gitáros szólófelvételével indul (köztük az Opinion című elsőrangú kis darabbal, ami már az első Outcesticide kiadványnak is a fénypontja volt), aztán ízelítőt kapunk az első Butch Viggel közös munkából, 1990 áprilisából (a Here She Comes Now című Velvet Underground-feldolgozás mellett ekkor rögzítették a Stay Away vázlatának számító Pay To Play-t és az In Bloom első változatát, amit egy korabeli videoklippel megtámogatva a DVD-n találunk meg!). Ekkor már csak Dave Grohl dobos hiányzott a tökéletes keverékhez, és ő 1990 októberében meg is érkezett, a zenekar második Peel Sessionjét már vele vették fel a BBC-ben (a D-7 című Wipers-feldolgozás innen való). Halljuk a Smells Like Teen Spirit próbatermi demóját `91 elejéről, majd az ominózus nemzedéki dal Butch Vig-féle keverését (továbbá a Breed nyers mixét), Andy Wallace későbbi polírozása nélkül, legjobban mégis a szintén a Nevermind session idején felvett, ám az albumról lemaradt daloknak, a Verse Chorus Verse-nek és az Old Age-nek örülhetünk (ez utóbbit 1993-ban a Hole is felvette egy maxira, Hole-szerzeményként feltűntetve – lebuktál, Courtney, te büdös ribanc!). Szintén ezen a második CD-n hallható a Curmudgeon (a Lithium kislemez B-oldalas dala), a besztofról hiányolt Oh The Guilt (a Jesus Lizarddal közös split single-ről), a Return Of The Rat (egy második Wipers-feldolgozás), továbbá az Endless, Nameless kilencperces őrülete és a Dumb egy `91-es Peel Session anyagából (Kurt 1991 közepére már legalább ötöt megírt azok közül a dalok közül, amik aztán a `93 őszén megjelent, Steve Albini producerrel felvett In Utero albumra kerültek!).

A Rape Me szóló-, majd (gyereksírással súlyosbított) zenekari demójával nyitó harmadik CD-re az In Utero dalok korai vázlatai mellé az albumról lemaradt számok kerültek (az 1993-as The Beavis & Butt-Head Experience válogatáson kikötött I Hate Myself And I Want To Die, a No Alternative jótékonysági lemezen – az amúgy már foglalt – Verse Chorus Verse cím alatt publikált Sappy, továbbá a Dave Grohl által írt és énekelt Marigold című B-oldalas dal), az 1993. januári Rio de Janeiró-i alkalmi stúdiózás néhány gyümölcse (például a Moist Vagina vagy egy bő hatperces dzsem), továbbá Kurt két 1994-es akusztikus szólódemója, az utolsó befejezett Nirvana-szám alapját képező You Know You`re Right és a már mindörökre befejezetlen maradt Do Re Mi.

A negyedik korong egy DVD – bármily meglepő, ez a Nirvana első hivatalos DVD-kiadványa! A mintegy nyolcvan percnyi videóanyag egy 1988-as zenekari próbától egy 1993-as riói stúdiófelvételig terjed (Kurt dobokon, Dave basszuson, Krist gitáron adja elő a Seasons In The Sun című popslágert, ami már maga is feldolgozás volt Jacques Brel Le Moribond című halálközeli dalából), de láthatjuk a Nirvanát az 1989-es négytagú felállásában, az In Bloom 1990-es verziójának klipjét a Sub Pop korszakból, Dave Grohl legelső fellépését a zenekarral, a Smell Like Teen Spirit és a Pennyroyal Tea legelső koncertváltozatát 1991 tavaszáról, home movie-részleteket és a híres videoklipek néhány kimaradt jelenetét, továbbá a Talk To Me című kiadatlan dalt egy meglepetéskoncerten (Kurt ezt a számot Iggy Popnak szánta, de a mocsok Iggy a mai napig nem vette lemezre).

Összességében a With The Lights Out kincsekkel teli doboz, főleg a kalózucuccokat nem ismerők számára, de kicsit még így is kielégítetlenül hagyja a perfekcionista rajongókat, hiszen hiányzik róla néhány B-oldal (például a Spank Thru vagy az Even In His Youth stúdióverziója), néhány feldolgozás (a már említett Kiss-dal mellett például az igen jó minőségben fennmaradt The Money Will Roll Right In című Fang-átirat). Hogy arról a bizonyos 1985-ös Fecal Matter-kazettáról ne is beszéljünk, amivel az egész karrier elindult...


9/10
Déri Zsolt
2005.01.17
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Gül Baba kulturális fesztivál mától vasárnapig. Türbe, rózsák, kiállítás és sok zene- Budapest és a török kultúra. #gulbaba #gulbabakultfeszt
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.