Átadták a Golden Globe-díjakat

A hétvégén átadták az Oscar előfutárának is nevezett Arany Glóbusz-díjakat. A díjátadón kitüntették Scorsese új filmjét, az Aviatort, a Kerülőutakat és a Csodálatos Júlia című Szabó István-filmben nyújtott alakításáért Annette Beninget is.
A vasárnapi Los Angeles-i gálán a Scorsese-mű a drámai, míg a Kerülőutak, a Schmidt történetét is jegyző Alexander Payne filmje a vígjáték kategóriában nyert (a film emellett megkapta a legjobb forgatókönyvért járó Arany Glóbuszt is).

Annete Beninget szintén ez utóbbi szekcióban díjazták: az Oscar-díjas Szabó István rendezte kanadai-magyar koprodukció, a Csodálatos Júlia főszerepéért a legjobb komikus színésznő díjat kapta. A legjobb színésznek járó elismerést vígjáték/musical kategóriában Jamie Foxx vehette át: a Collateralban Tom Cruise oldalán feltűnt színészt a Ray című filmben Ray Charles megformálásáért tüntették ki. Legjobb mellékszereplőként Clive Owent és Natalie Portmant díjazták (mindketten a Közelebb című alkotásban szerepeltek).

Dráma kategóriában Leonardo DiCaprio bizonyult idén a legjobb színésznek a Golden Globe-gálán. Caprio Howard Hughest, a különc amerikai milliárdos-rendező-producer-pilótát alakította Martin Scorsese Aviator című filmjében. A mű elnyerte a legjobb filmdrámának (lásd fentebb) és a legjobb filmzenéért járó szobrot is.

A legjobb drámai színésznő az Oscar-díjas Hilary Swank lett: a Million Dollar Babyben, Clint Eastwood újabb rendezésében alakított meggyőzően. A filmmel - amely egy fiatal boxolónőről szól - a színész-rendező a legjobb rendezőnek járó Arany Glóbuszt kapta meg.

További díjazottak: Belső tenger (legjobb külföldi film), Született feleségek (legjobb TV-sorozat), Hargitay Mariska (legjobb színésznő - televíziós műfajok, dráma kategória), Mick Jagger: Old Habits Die Hard - Alfie (legjobb betétdal).

A Cecil B. DeMille életműdíjat idén az ötszörös Golden Globe-díjas Robin Williamsnek ítélték, aki azt tavaly elhunyt barátjának, Christopher Reeve-nek ajánlotta (az októberben távozott színészre Superman megformálójaként emlékszik a közönség és a szakma).

A Golden Globe (Arany Glóbusz)-díjat a mintegy 90 tagú Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége, a HFPA ítéli oda 13 filmes és 11 televíziós kategóriában.(est.hu összeállítás)
2005.01.17
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:15
Nevettess vagy meghalsz
finn történelmi film, 2018
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:45
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:45
Lány
belga rövidjátékfilm, 2018
18:55
Örök lányok
amerikai vígjáték, 2002
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.