A Philip K. Dick vallás

Az teljesen nyilvánvaló, hogy a sci-fi műfaja eredendő rokonságban van a filozófiával - minden mű lényegében egy lehetséges/lehetetlen jövőről „filozofál”, víziókat fogalmaz meg a társadalomról és a kultúráról. Az azonban koránt sem kézenfekvő, hogy egy sci-fi szerző sajátos vallásalapításba és exegézisbe (szentszöveg-magyarázat) fogjon fikciós művének lapjain.


Persze Philip K. Dick esetében nem annyira meglepő ez a fordulat sem, hiszen más (magyarul is olvasható) regényeinek (mint Az ember a Fellegvárban, Ubik, Palmer Eldritch három stigmája, Kizökkent idő) filozófia- és spiritualitásfoka is igen magas. A Valis azonban még a legfelkészültebb K. Dick-rajongókat is meglepheti vallásos és világmagyarázó hevületével, ami rendkívüli odafigyelést igényel az olvasótól. Magam a 70-80. oldal környékén egyszer már majdnem fel is adtam, de szerencsére egy „isteni sugallatra”, vagy talán a VALIS (Végtelen Aktív Létező Intelligens Struktúra) által közvetített tudatalatti utasítás hatására mégis folytattam - és nem bántam meg! A küzdelemmel elnyert élmény pedig minden bizonnyal mélyebb nyomot hagy bennünk, mint ami könnyen megszerezhető.

A történet főhőse, Horselover Fat egy napon rózsaszín fényt lát, minek hatására különös tapasztalatoknak és tudásnak jut birtokába. Az információtömeg - melyet a rózsaszín fény közvetített - feldolgozása érdekében sajátos napló írásába kezd, mely a világtörténelmet, a kereszténységet és egyáltalán az emberiség eredetét próbálja meg bonyolult rendszer szerint értelmezni. Környezete kezdetben megértő türelemmel figyeli Fat hibbantnak tűnő mániáit és elmélkedéseit, de azután egy film hatására barátai is a világméretűvé terebélyesedő összeesküvés vonzáskörébe kerülnek, s Fattel együtt indulnak felkutatni VALIS, és vele együtt az emberi létezés titkát. A regény elbeszélője, akit történetesen Philip Dicknek hívnak, egyébként maga is részt vesz a történetben lévén Horselover Fat (egyelőre áruljunk el csak annyit:) barátja.

A regény egyébként számos szerzői önéletrajzi elemet is tartalmaz (melyekről részletesebben a könyv utószavában olvashatunk), s emellett sajátos korképet rajzol fel a hetvenes évek Amerikájáról.


Philip K. Dick: Valis (ford.: Pék Zoltán). Agave Kiadó, 260 oldal, 1880 Ft
tereza
2005.01.26
|

Linkek


Kapcsolódó cikkekCopyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.