Fegyvertársak

olvasói
9/10 (5)
A western műfaja él! Sok korábbi próféciát megcáfol az ellentmondásos megítélésű Kevin Costner filmje, a Fegyvertársak.


Marhacsordát terelő cowboyok kerülnek összetűzésbe a helyi kiskirállyal, akit kiélezett, kegyetlen harcban legyőznek és a fegyverforgató hős asszonyra is talál. Ennél banálisabb, egyszerűbb történetet nehéz elképzelni, a westernek egyik alapmítoszának tekinthető sztori mégis működik. Köszönhető ez elsősorban annak, hogy a film hősei nélkülözik a patetikus heroizmust, mindenfajta magabiztosság, gőgös világmegváltás nélkül bonyolódnak harcba, hiszen eddigi életük mindennek mondható, de sikersztorinak semmiképp. A film legnagyobb erénye, hogy felteszi a kérdést: miért állnak egészséges, józan férfiak marhapásztornak, ahol se karrier, se család.

Az elsősorban káprázatos szónoklataival lenyűgöző, bölcs Főnök (Robert Duvall) lehetne akár polgármester, jobbkeze, a mélabús Charlie (Costner) legszebb éveit tölti mezőn, mindenkitől távol. Mindketten múltjuk elől menekülnek már évtizede, de a sors és a gonosz nagygazda kényszeríti őket: nézzenek végre hátra és önmagukba.

A hétköznapi karakterekhez hétköznapi csihi-puhi illik. A végső leszámolás - persze összhangban a film többi jelenetével - nagyon realista. Tíz lövésből egy ha talál, az is csak akkor biztos, ha az ellen nincs túl messze.

Végül azért minden gonosz a fűbe harap, Charlie pedig minden tépelődése ellenére megígéri a szépasszonynak, hogy visszatér. Megnyugtató happiend, de a Fegyvertársak addigra tett róla, hogy ne rózsaszínben lássuk a világot. ****

Extrák:
Rövid werkfilmecske, forgatási hangulatfelvételek. **

Open Range
2003 amerikai western Hossz: 133 perc Forgalmazó: UIP-Duna Film Rendező: Kevin Costner Szereplők: Robert Duvall, Kevin Costner, Annette Bening, Michael Gambon, James Russo, Diego Luna, Michael Jeter Kép: 16:9/2,35:1, színes Hang: magyar, angol DD 5.1 Felirat: magyar, angol
kalambó
2005.02.02
|
Open Range
amerikai western, 139 perc, 2003
A múltjuk elől menekülő, a végtelen prériken kóborló délceg cowboyok felveszik a harcot a félelem és a zsarnokság ellen. A western élt, él, élni fog!
Rendező:

Kevin Costner

Színész:

Robert Duvall
(Boss Spearman)

Kevin Costner
(Charley Waite)

Annette Bening
(Sue Barlow)

Michael Gambon
(Denton Baxter)

Michael Jeter
(Percy)

Diego Luna
("Gomb")

James Russo
(Poole seriff)

Abraham Benrubi
(Mose)

Dean McDermott
(Doc Barlow)

Forgalmazza: UIP-Duna Film
(6 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
18:45
Dolgozó lány
amerikai vígjáték, 1988
18:50
Pókember
amerikai akciófilm, 2002
18:50
Tű, cérna, szerelem
indiai romantikus dráma, 2018
18:50
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
19:00
Bölcsőd lesz a koporsód
amerikai akciófilm, 2003
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.