Fegyvertársak

olvasói
9/10 (5)
A western műfaja él! Sok korábbi próféciát megcáfol az ellentmondásos megítélésű Kevin Costner filmje, a Fegyvertársak.


Marhacsordát terelő cowboyok kerülnek összetűzésbe a helyi kiskirállyal, akit kiélezett, kegyetlen harcban legyőznek és a fegyverforgató hős asszonyra is talál. Ennél banálisabb, egyszerűbb történetet nehéz elképzelni, a westernek egyik alapmítoszának tekinthető sztori mégis működik. Köszönhető ez elsősorban annak, hogy a film hősei nélkülözik a patetikus heroizmust, mindenfajta magabiztosság, gőgös világmegváltás nélkül bonyolódnak harcba, hiszen eddigi életük mindennek mondható, de sikersztorinak semmiképp. A film legnagyobb erénye, hogy felteszi a kérdést: miért állnak egészséges, józan férfiak marhapásztornak, ahol se karrier, se család.

Az elsősorban káprázatos szónoklataival lenyűgöző, bölcs Főnök (Robert Duvall) lehetne akár polgármester, jobbkeze, a mélabús Charlie (Costner) legszebb éveit tölti mezőn, mindenkitől távol. Mindketten múltjuk elől menekülnek már évtizede, de a sors és a gonosz nagygazda kényszeríti őket: nézzenek végre hátra és önmagukba.

A hétköznapi karakterekhez hétköznapi csihi-puhi illik. A végső leszámolás - persze összhangban a film többi jelenetével - nagyon realista. Tíz lövésből egy ha talál, az is csak akkor biztos, ha az ellen nincs túl messze.

Végül azért minden gonosz a fűbe harap, Charlie pedig minden tépelődése ellenére megígéri a szépasszonynak, hogy visszatér. Megnyugtató happiend, de a Fegyvertársak addigra tett róla, hogy ne rózsaszínben lássuk a világot. ****

Extrák:
Rövid werkfilmecske, forgatási hangulatfelvételek. **

Open Range
2003 amerikai western Hossz: 133 perc Forgalmazó: UIP-Duna Film Rendező: Kevin Costner Szereplők: Robert Duvall, Kevin Costner, Annette Bening, Michael Gambon, James Russo, Diego Luna, Michael Jeter Kép: 16:9/2,35:1, színes Hang: magyar, angol DD 5.1 Felirat: magyar, angol
kalambó
2005.02.02
|
Open Range
amerikai western, 139 perc, 2003
A múltjuk elől menekülő, a végtelen prériken kóborló délceg cowboyok felveszik a harcot a félelem és a zsarnokság ellen. A western élt, él, élni fog!
Rendező:

Kevin Costner

Színész:

Robert Duvall
(Boss Spearman)

Kevin Costner
(Charley Waite)

Annette Bening
(Sue Barlow)

Michael Gambon
(Denton Baxter)

Michael Jeter
(Percy)

Diego Luna
("Gomb")

James Russo
(Poole seriff)

Abraham Benrubi
(Mose)

Dean McDermott
(Doc Barlow)

Forgalmazza: UIP-Duna Film
(6 kép)


Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Filmek a TV-ben
18:10
Carter edző
amerikai dráma, 2005
18:15
Sorsjegyesek
amerikai romantikus vígjáték, 1994
18:40
A múmia
amerikai kalandfilm, 1999
18:50
Bordertown - Átkelő a halálba
amerikai thriller, 2006
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.