Sorstalanság - Filmkönyv

Jelentem, a Sorstalanság-mörcsöndájz beindult. A film premierjének idejére már itt is van az igényes kiállítású, színes képes könyv, mely a film alkotóit és persze Kertész Imre művét hivatott ünnepelni.


Jelen sorok írója ebben a pillanatban még nem tudja, hogy a film ad-e majd okot az ünneplésre, hiszen maga is e lapszám megjelenésekor reméli megtekinthetni az új filmet a moziban, viszont egyet biztosan tud: a Sorstalanság című regényt nem lehet eleget ünnepelni. S nagyjából hasonlóképpen áll a helyzet Koltai Lajossal is, akit mint operatőrt szintén feltétel nélkül lehet dicsérni, úgyhogy valóban azt kívánjuk, hogy rendezőként is teljesítse be várakozásainkat.

No de a lényegre: Nobel-díjas regényből készült grandiózus filmhez látványos könyv dukál! A szerző a hangsúlyt Koltai Lajosra helyezi, világos ez abból, hogy a kezdő fejezetben a világhírű magyar operatőr életét és munkásságát ismerteti színes anekdotákkal megtűzdelve, ahogy azt egy képeskönyvben kell. Áttekinthetjük az életművet, melyben az Agitátoroktól és a Jutalomutazástól kezdve a Déryné, hol van?, az Angi Vera és a Mephisto című filmeken keresztül Az óceánjáró zongorista legendájáig ívelve egy pompás operatőri karrier bontakozik ki előttünk.

A második fejezetben ismerhetjük meg azután a film tervezésének és elkészültének folyamatát. A forgatás során készült temérdek fotóval illusztrált rész a filmről magáról és a rendezés folyamatáról is tudósít, amolyan forgatási napló is egyben.

A harmadik fejezetben pedig egy interjút olvashatunk Kertész Imrével a könyvéből készült filmhez való viszonyáról. Végül a kiadvány végén Koltai Lajos filmográfiáját találjuk.

A Koltai Lajos munkásságáért rajongók már most gondolkodás nélkül vegyék meg a könyvet, szép darabja lesz ez gyűjteményüknek, azonban akik a Sorstalanság című filmet kívánják vele ünnepelni, azok előbb feltétlenül nézzék meg a filmet, mert mégis csak ez a fontossági sorrend!Marx József: Sorstalanság - Filmkönyv, Vince Kiadó, 240 oldal, 4995 Ft
KR
2005.02.08
|


Játék
Menyhárt Jenő és ikonikus zenekara régi és új dalokkal hangol az ünnepekre.
Ha egy koncertre mész el hétfőn, az legyen a csodás Városminor Kamarakórus koncertje. Skandináv, finn, észt és orosz szerzők művei. 19:30 #nemaradjle #varosminor #eszak #zeneajanlo #koncertajanlo #programajanlo #korus #koruskoncert #skandinavzene #eszakizene
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.