Kedvenc helyek

U2: Sometimes You Can`t Make It On Your Own

olvasói
(0)
(Island / Universal)

Ahogy az All That You Can't Leave Behind album idején az energikus Beautiful Day után a soulos Stuck In A Moment You Can't Get Out Of következett, úgy a Vertigo után a Sometimes You Can`t Make It On Your Own lett a második kislemezdal a How To Dismantle An Atomic Bomb albumról (kivéve Észak-Amerikában, mert ott az All Because Of You). A bónuszdalok között egy telitalálat Trent Reznor-remixet is kapunk.


A Sometimes You Can`t Make It On Your Own Bono 2001-ben elhunyt apjának, Bob Hewsonnak szól, neki állít emléket, az énekes a temetésen is előadott belőle egy részletet. Egy zűrös apa-fiú kapcsolat bontakozik ki belőle: „folyton veszekszünk, te meg én... és ez így van rendjén, ugyanaz a lélek vagyunk... téged látlak, ha a tükörbe nézek... te vagy az oka, hogy énekelek, te vagy az oka, hogy bennem van az opera...” Hewson papa ugyanis nagy operarajongó volt – most már tudjuk, honnan örökölte Bono a teatralitásra való hajlamot. A Sometimes... az a szám az új albumon, ami az előzőn a Stuck In A Moment... volt, a nagy, felemelő soul dal, de az igazi előképe a – szintén Bob bácsinak írt – One. Igaz, ez most nincs olyan jó, mint a One volt, de ez a legközelebbi rokona.

A Nagy-Britanniában megjelent kétszámos CD-single bónuszdala az album brit (és japán) kiadásának bónuszaként már napvilágot látott Fast Cars Jacknife Lee-féle mixe. A hozzánk eljutott háromszámos maxira a Sometimes You Can`t Make It On Your Own némileg lerövidített kislemezverziója mellé – az opera tematikánál maradva – Bono és Pavarotti egy közös felvétele, a 2003 májusában egy modenai koncerten rögzített Ave Maria került (az is a U2 újdonsült atmoszférafelelősének, Garret ”Jacknife” Lee-nek a keverésében), továbbá a Vertigo house-osan döngölő hétperces remixe a rockos megoldásoktól saját munkáiban sem idegenkedő DJ-producertől, Andy `Redanka` Holttól (Redanka Power Mix). Az igazi csemegét azonban a DVD-single rejti: a Sometimes You Can`t Make It On Your Own kis közönség előtt, a U2 dublini főhadiszállásán rögzített élő verziója és a Vertigo Grammy-díjas videoklipje után, az audio szekcióban megtaláljuk ez utóbbi dal Trent Reznor-féle mixét, melyben a Nine Inch Nails vezére teljes következetességgel végigviszi a U2 „vissza a gyökerekhez!” fordulatát és megmutatja, hogyan szólt volna a Vertigo a nyolcvanas évek elején!


8/10
Déri Zsolt
2005.02.14
|


Magic Sword: idahoi synthwave a Dürer Kertben ma este. @magicswordmusic @a38ship @durer_kert #synthwave #magicswordmusic #magicsword #zeneajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.