A Bourne-csapda

olvasói
(0)
A sorozat első filmje (A Bourne-rejtély) egy sikeres szerző (Robert Ludlum) egyik legsikeresebb regényének adaptációja volt. A második részt - mely ugyan Ludlum második Bourne-regényén alapszik, ám annak csak az alapötletét tartották meg - üzleti igényre kreálták. Ennek ellenére miért e második film a jobb? Egyszerű: egy műfaji film értékét az adja, hogy az adott műfaji szabályokat milyen eredeti módon képes alkalmazni, és e téren itt most nem lehet panaszunk.


Jason Bourne, a CIA különleges kiképzést kapott, majd emlékezetkiesés sújtotta bérgyilkosa ismét tiszta lappal, békében kíván élni, és ismét nem hagyják ellenségei, akik egy részét ismét a CIA saját háza táján kell keresni. És a film teljes egésze ismét egy monstre, nonstop üldözési jelenet, ezúttal az indiai Goától a havas Moszkváig, megállókkal Nápolyban és Münchenben, a legfontosabb események pedig a kémműfaj Mekkájában, Berlinben, annak is újra összenőtt belvárosában játszódnak. Posztkommunista korrupció amerikai összeesküvéssel leplezve - valóságízű kaland, amelyet a formanyelv tesz borzongatóan hatásossá.

A producerek Doug Liman után ismét a független filmkészítésben befutott rendezőt szerződtettek: Paul Greengrass a Véres vasárnap dokumentumfilmes hangvételével dobja fel a lélektanilag különös figyelemmel kidolgozott thrillert. Sok kézikamerát használ, körmönfont beállításokkal a nézőt az akció sűrűjébe rántja, a vágás ritmusa pedig tökéletesen alkalmazkodik az események zaklatottságához. ****

Extrák:
Greengrass magyarul feliratozott kommentárjában a cselekmény építgetésére koncentrálva mesél annyira megfontoltan, hogy szavait akár egyből nyomtatni is lehetne. Az öt kivágott jelenet érdekes, de a film jobb nélkülük. Kilenc 4-7 perces werkfilm szól a különböző munkafázisokról és a legemlékezetesebb képsorokról. Előzetes, DVD-ROM. ****

The Bourne Supremacy
2004 amerikai thriller Hossz: 102 perc
Forgalmazó: Universal Pictures
Rendező: Paul Greengrass
Szereplők: Matt Damon, Joan Allen, Brian Cox, Franka Potente, Karl Urban, Julia Stiles
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Hang: magyar, angol DD 5.1
Felirat: magyar + 8 nyelv
Extrák felirata: magyar
-NZ-
2005.04.01
|
The Bourne Supremacy
amerikai thriller, 108 perc, 2004
Gyilkosságra kiképzett amnéziás szuperkém hősünk visszatér, hogy tisztázza múltjának néhány homályos pontját, és közben lerendezze a mindenféle titkosszolgálatokat meg az orosz maffiát.
Rendező:

Paul Greengrass

Színész:

Matt Damon
(Jason Bourne)

Franka Potente
(Marie)

Brian Cox
(Ward Abbott)

Julia Stiles
(Nicky)

Karl Urban
(Kirill)

Gabriel Mann
(Danny Zorn)

Joan Allen
(Pamela Landy)

Marton Csokas
(Jarda)

Michelle Monaghan
(Kim)

Forgalmazza: UIP-Duna Film

Műsoron a TV-ben

Mozi+
 2020.08.13., csütörtök, 23:20

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(20 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:10
Akik dolgoznak
svájci film, 2018
18:25
Az utolsó akcióhős
amerikai akcióvígjáték, 1993
18:30
Cowboyok és űrlények
amerikai sci-fi akciófilm, 2011
18:45
Dolgozó lány
amerikai vígjáték, 1988
18:50
Nyomás utána!
olasz-amerikai akcióvígjáték, 1983
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.