Pár dollárral többért

olvasói
10/10 (1)
Leone az Egy maréknyi dollárért képében megteremtette a spagetti western műfaját, majd az utánzatok hirtelen tömegétől elborzadva a folytatásban egy olyan különleges filmnyelvre váltott, amit nem lehetett egykönnyen lemásolni. A Pár dollárral többért közvetlen előfutára a következő mesterműveknek, új, a későbbiekben majd még nagyobb hangsúlyt kapó motívumokkal gazdagítja az önző és öntörvényű vadnyugat koszos vízióját.


A haladást és ezzel a mítosz halálát hozó vonatot ugyan még lefékezi Lee Van Cleef rókaképű fejvadásza, de a történet már a nosztalgia opálos fényében ragyog. A műsoridő túl van a két órán, az elbeszélés hangneme méltóságteljesebb, nagyobb ívű, három egyenrangú főszereplőt követ, jókorát kerülve térben és időben. A figurák nem a semmiből jönnek, a múltjuk hajtja őket, sorsukat már saját, személyre szóló dallamokkal kíséri Morricone, amelyek közül a főcímben is felcsendülő fütyülős melódia örökérvényű, a gyötrelmes emlékek szédült csilingelése pedig minden bizonnyal nyomós érvként szolgált a 16 éves korhatár megállapításánál. A borító büszke felirata szerint a vágatlan, teljes változattal van dolgunk, pedig az olasz verzió itt is hosszabb pár perccel, továbbra sem láthatjuk például, ahogy a kivégzéshez készülődő Indio szentelt vízzel áldja meg fegyverét. A kép itt-ott karcos, és ugyan az eredeti méretezésben látható, de nem anamorf, a magyar hang pedig vékonyka, ráadásul két másodpercet késik a verés-jelenetben. De hogy valami biztatót is mondjak: a klasszikus, Szakácsi-Sinkovits-Kézdy féle szinkron mindent visz, és a borító előlapját ékesítő hatalmas korhatárembléma a képernyőn - egyelőre - nem látható. ****

Extrák:
Nincsenek.

Per qualche dollaro in piú/For A Few Dollars More
1965 olasz-spanyol-német western Hossz: 126 perc
Forgalmazó: InterCom
Rendező: Sergio Leone
Szereplők: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volonte, Mara Krupp
Kép: 2,35:1/4:3, színes
Hang: magyar, angol, cseh, lengyel, török mono
Felirat: magyar + 3 nyelv
kovacsm
2005.04.07
|
Per qualche dollaro in piu / For a Few Dollars More
francia-német-olasz-spanyol western, 130 perc, 1967
Rendező:

Sergio Leone

Színész:

Clint Eastwood
(Monco)

Lee Van Cleef
(Douglas Mortimer)

Gian Maria Volonte
(El Indio)

Aldo Sambrell
(Cuchillio)

Klaus Kinski
(Juan Wild)

(11 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.