Kedvenc helyek

Beck: E-Pro

olvasói
(0)
(Interscope / Universal)

A Guero című új albumon Beck egy évtized után visszatért a Dust Brothers producerpároshoz, akikkel a beharangozó kislemezdalt egy Beastie Boys-hangmintára építette. A dalból szellemes remixek is készültek.


Az E-Pro igazából nem is az első beharangozó kiadvány a Guero albumról, 2005 februárjában ugyanis Amerikában kijött egy Hell Yes című vinyl maxi, az album négy dalának (Hell Yes, Qué Onda Guero, E-Pro, Girl) egy-egy remixével, és magához a Hell Yeshez is készült már egy minimalista videoklip. Az album első számaként is funkcionáló E-Pro azonban hatásosabb kislemezdal, amolyan tipikus visszatérő darab, főleg hogy a szimbolikus dalszövegben a versszakok is efféle sorokkal kezdődnek: „Figyeld, ahogy bejövök a városba... / Figyeld, ahogy berúgom a kaput a csizmámmal!” Mindehhez bazi nagy ütemek ütnek bazi nagyot: a dal úgy született, hogy Beck a So What`cha Want című régi Beastie Boys-számból kivett dobmintából horgolt loopra riffelgetett a gitárjával. Így a Beastie Boys tagjai társszerzőként vannak feltüntetve, akárcsak az ütemekért felelős Dust Brothers-tagok, akikről köztudott, hogy minden produceri munkájuknál megkövetelik maguknak a dalszerzői kreditet is. Ezzel szép kerek is a történet, hiszen Becket első slágere, a Loser idején a Beastie Boysszal rokonították, és a Dust Brothers is dolgozott a fehér raptrióval (a Beastie Boys nagykorúságát meghozó 1989-es Paul`s Boutique album volt az egyik oka, hogy hősünk John Kinget és Mike Simpsont kérte fel producernek Odelay című 1996-os albumához).

A maxira az E-Pro albumverziója és annak a Shynola animációs kollektíva által készített videója mellé két bónuszdal is került, de a Venom Confection és Ghost Range címek alapján ne új szerzeményekre gondoljuk, ezek ugyanis mind az E-Pro remek remixei: az előbbi egy easy listeninges változat egy Sam Music nevű Los Angeles-i producerhavertől, az utóbbi pedig a Ninja Tunes-os manchesteri Homelife együttes munkája, ahol bendzsó és hegedű emeli ki a dalban lappangó őrült western hangulatot (ez a két remix szerepel az Amerikában kiadott kétszámos vinyl maxin is). A Nagy-Britanniában kapható vinyl kislemezen a B-oldalra a Bad Cartridge című szám került, ami ugyanaz az elektrós puttyogású E-Pro remix, ami már a Hell Yes maxin is szerepelt (ezt Paza készítette a svéd X-Dump kollektívából).


8/10
Déri Zsolt
2005.04.11
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.