Repülő tőrök klánja

olvasói:
(0)
Négy évvel ezelőtt, az Oscar-díjas Tigris és sárkány bemutatójakor még zavart kuncogásra késztették a hazai mozinézőket a háztetők fölött repkedő, bambuszfák lombjai fölé ugráló hősök.A kínai kosztümös akciófilm, szakszóval vuhszia legújabb és korábbi alkotásai azóta egyre gyakrabban szerepelnek a mozis és DVD-s megjelenési listákon, most pedig az utóbbi időszak egyik világszerte legnagyobb sikert aratott kínai szuperprodukcióját láthatjuk teljes szélesvásznú szépségében. 
 
A Tang dinasztia korában (IX. század) járunk. Két rendőrtiszt a kormány ellen küzdő legveszélyesebb titkos lázadó csoport, a Repülő tőrök klánja nyomára akar bukkanni, ezért egyikük megmentőnek tettetve magát Mei, a vak táncosnő mellé szegődik, mert úgy sejtik, ő is a klánhoz tartozik. Miközben a rendőrség kimeríthetetlen erőkkel űzi őket végtelen erdőkön keresztül, a fiatalok lassan egymásba szeretnek, így aztán mikor váratlan csavarok után eljutunk az igazság pillanatáig, már nemcsak politikai, de szerelmi feszültségeknek is ki kell sülniük. A történet is épp elég izgalmas, a lényeg mégis a mozdulatok szépsége, a színek harmóniája, a szuggesztív tekintetek. 
 
Zhang Yimou rendező a kínai film úgynevezett ötödik generációjához tartozik, amely a kommunista kulturális forradalom után friss szellemiséget hozva, modern technikák meghonosításával tette nemzetközi színtéren is jelentőssé a kínai filmművészetet. Olyan társadalmi-történelmi problémákat boncolgató darabok után, mint a Vörös cirokmező, a Kju Dzsu története vagy a Teljes a létszám, Zhang Yimou gyermekkori kedvenceihez visszatérve igazi hősi történeteket akart elmesélni az elképzelhető leglátványosabb eszközökkel. A Hős után a Repülő tőrök klánja annak bizonyítékai, hogy sikerülhet összekapcsolni a magas művészetet a szórakoztatással, az erkölcsi nemességről regélni egy érzelmes, de véres akciókkal teli kalandfilmben. És a bambuszerdei csata ebben a filmben is felejthetetlen.

nelson
2005.04.14
|
Shi mian mai fu / House of Flying Daggers
hongkongi-kínai romantikus filmdráma, 111 perc, 2004
Két rendőr lázadók után nyomoz, egyikük beépül, a kulcs pedig egy vak terroristalány: mindez az ezer évvel ezelőtti Kína belviszályaiba és bambuszerdeibe helyezve. A Hős rendezőjétől, a Hős írójának tollából, főszerepben a Hős legszebb hősnője!
rendező:

Zhang Yimou

színész:

Takeshi Kaneshiro
(Jin)

Andy Lau
(Leo)

Ziyi Zhang
(Xiao Mei)

Dandan Song
(Yee)

Forgalmazza: Intersonic


Film premierek

Őrült boldogság

francia-olasz vígdráma, 118 perc, 2016

Vigyázz, kész, szörf! 2.

amerikai animációs film, 90 perc, 2017

Utazók

amerikai sci-fi, 116 perc, 2016

#Jézus - Apám nevében

magyar filmdráma, 117 perc, 2016

A vörös teknős

belga-francia animációs film, 80 perc, 2016

Mártírok

orosz filmdráma, 118 perc, 2016
Játék
Egy Sophie nevű kislány megismerkedik egy kitaszított, de jószívű óriással.
Filmek a TV-ben
18:20
A háború császára
amerikai-japán háborús film, 2012
18:25
A szív és vidéke
amerikai-angol melodráma, 2002
18:40
Hét élet
amerikai filmdráma, 2008
18:45
Piedone Afrikában
olasz-német akcióvígjáték, 1978
19:00
Elárulva
amerikai akciófilm, 2012
Copyright © 2017 EXIT Kiadói Kft.