Szerelmi zarándoklat

A héten megrendezésre kerülő XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak - a rendezvény hagyományaihoz híven - idén is prominens díszvendége lesz. A brazil Paulo Coelho egy valóságos kortárs irodalmi legenda, akinek műveit a hazai olvasók is ismerhetik, hiszen számos regénye magyarul is megjelent.


Az 1947-es születésű író számára az 1988-as, Az alkimista című regénye hozta meg a világhírt. Santiago, a spanyol pásztorfiú bölcs egyszerűséggel, elragadó szimbolikával megformált története, melyben egy álmában látott kincs megszerzéséért indul el az egyiptomi piramisokhoz, már nálunk is a 11. kiadásnál tart. Egy irodalmi szaklap 2002-es adatai szerint Az alkimista a valaha legtöbb példányszámban eladott portugál nyelvű könyv. (Ami nem csoda, tekintve, hogy napjainkra már 140 országban, 59 nyelven sok millió példányban fogyott el, úgyhogy a szerző a 2003-as Frankfurti Könyvvásáron egy Guinness-rekordot is felállított, amikor regényének 53 nyelven megjelent kiadásait dedikálta.)

S most mi is dedikáltathatjuk példányainkat a szerzővel, például az éppen most megjelent A Zahir című művét, melynek egyik különlegessége, hogy eddigi művei közül ez telített leginkább önéletrajzi motívumokkal. Az ilyen jellegű elemek jelenléte más műveiben is megfigyelhető, de korábban nem volt jellemző, hogy mindez ennyire személyes formában mutatkozzon meg. A Zahir főszereplője és egyben narrátora ugyanis egy író, akinek életrajza, karrierjének és magánéletének részletei igencsak hasonlítanak a szerzőére. A könyv elején az írót tíz évi házasság után rejtélyes körülmények között elhagyja a felesége. Ez a váratlan fordulat arra készteti, hogy számot vessen a múltjával és megpróbáljon együtt élni az új helyzettel. Az eltűnt feleség azonban lassanként Zahirrá, vagyis olyan rögeszmévé válik számára, melynek szorításában egyre csak folytatja a keresést - s Coelho már Az alkimista című regényében is megmutatta, hogy a keresés és utazás témáinak felülmúlhatatlan művésze.


Paulo Coelho: A Zahir (ford.: Nagy Viktória) Athenaeum 2000 Kiadó, 310 oldal, 2490 Ft
tereza
2005.04.20
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Mától a mozikban az Ad Astra, ennek apropóján exkluzív interjunk a Pesti Estben és az est.hu-n. Link bióban, kedvcsináló sztoriban! #bradpitt #adastramovie #bradpittinterju
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.