Kedvenc helyek

Katie Melua: Call Off The Search

olvasói
(0)
(Dramatico / CLS)

A grúz származású angol gitáros-énekesnő bemutatkozása, a 2003/2004-es időszak egyik legnagyobb példányszámban elkelt brit albuma másfél éves késéssel végre Magyarországra is eljutott.


Ahogy Amerikában a zongorista-énekesnő Norah Jones 2002-es bemutatkozása, a puha, megnyugtató és finoman dzsesszes Come Away With Me volt az utóbbi idők egyik legjobban fogyó lemeze, ugyanennek megvolt a párdarabja Nagy-Britanniában is 2003 folyamán. Sőt ha pontosak akarunk lenni, három párdarabja volt: az ausztrál sztár, Delta Goodrem zongorista-énekesnő Innocent Eyes című érzelmes albuma, a virtuóz zongorista-énekes-showman Jamie Cullum áttörést hozó, dzsessz műfajban eladási rekordot döntő TwentySomething című harmadik anyaga és Katie Melua gitáros-énekesnő Call Off The Search című debütálása.

Az 1984-es grúziai születésű, de a kilencvenes évek eleje óta Nagy-Britanniában (előbb Belfastban, majd Londonban) élő leánykát egy öreg róka, Mike Blatt billentyűs-zeneszerző-hangszerelő-producer fedezte fel, amikor olyan énekesnőt keresett, aki dzsesszes és bluesos darabokat mai nagyközönség számára is vonzóan tudna előadni. Amikor rábukkant a magát akusztikus gitáron kísérő, ábrándosan érzéki hangú, göndör hajú szépségre, egy komplett repertoárt adott neki (köztük a kislemezslágerré lett The Closest Thing To Crazyt és a Mockingbird című gyerekdal bluesos kifordítását), de az albumra a Blatt-szerzemények mellé bekerült az énekesnő két saját kompozíciója is (az Észak-Írország megosztottságát bájos gyermeki metaforába öntő Belfast és a példaképe, Eva Cassidy előtt tisztelgő Faraway Voice), továbbá néhány feldolgozás (köztük John Mayall bluespápa Crawling Up The Hillje, a Randy Newman-féle I Think It`s Going To Rain Today és a túl nagy falatnak bizonyuló klasszikus Lilac Wine – hiába, ez utóbbinál Jeff Buckley túl magasra tette a mércét egy évtizeddel korábban). A Call Off The Search szép lemez, finom és nyugtató hatású, az énekesnő is tehetséges, de hogy igazán értékes, azt egy önállóbb munkával tudja csak bizonyítani - ahogy azt Norah Jones is tette Feels Like Home című második albumán.

(Katie Melua albumát 2004 végén egy élő felvételeket tartalmazó DVD-vel kibővítve újra megjelentették, de hozzánk 2005-ben a 2003-as eredeti kiadás jutott el.)


7/10
Déri Zsolt
2005.05.02
|


Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.