Kedvenc helyek

Patrice: Nile

olvasói
(0)
(Sony BMG)

Az afrikai apától és német anyától született Patrice Bart-Williams az egyik legnagyobb tehetség Bob Marley spirituális örökösei közül. Kölyökhangja van, mint Manu Chaónak, komoly, mint Ben Harper, modern, mint Finley Quaye, slágergyáros, mint Wyclef Jean, és mindannyiuknál fiatalabb (mellesleg olyan jóképű, mint Craig David – akik látták őt koncertezni az osztrákoknál, németeknél vagy franciáknál, azok tudják, hogy a lányok majd' megvesznek érte).


Akárcsak Manu, Patrice is egy bevándorló aktivista-író fia: apja, Gaston Bart-Williams a nyugat-afrikai Sierra Leonéból származik, de Patrice Bart-Williams előszeretettel használja nagyapja családnevét, a Babatundét is. Az 1979-es hamburgi születésű dalszerző-gitáros-énekes fiú először az 1998-ban, a Lions EP-re írt négy dallal tette le a névjegyét, majd a hasonlóan remekül sikerült 2000-es Ancient Spirit albummal váltotta be az ígéretet. A még annál is slágeresebb 2002-es How Do You Call It?-et már Jamaikában vette fel, és néhány dalhoz Neneh Cherry producer-férjét, Cameron McVey-t is megnyerte magának. Ez utóbbi most ismét besegített két számban (köztük a ska tempójú Soulstorm című kislemezdalban), egy-egy felvételen vendégeskedik a nigériai Keziah Jones és a zimbabwei Laygwan Sharkie, továbbá szerepel egy Wailers-feldolgozás is (nem Marley-, hanem Junior Braithwaite-szerzemény, egy ősrégi soulos darab még 1964-ből), de a nevét az ősi afrikai folyamtól, az élet szimbólumának tekintett Nílustól kölcsönző Nile maradék 13 számát Patrice egyedül írta, hangszerelte és a producer is ő volt, és amit nem ő játszott fel egyedül, ott zenekara, a Shashamani Band tagjai segítették.

Megváltom ma a világot / nem érdekel, mit szólnak az emberek / ... lázadó vagyok, megölöm az ördögöt” – kezdődik a New Orleans-i siratókat idéző fúvósokkal megtámogatott Today című nyitódal, és Patrice a továbbiakban is lánglelkű prédikátorként beszél jamaikaiasan affektáló akcentusával a világ bajairól, az önzésről, a hamis prófétákról, a cselekvés szükségességéről, de közben érzékeny lelkű férfiembernek is mutatkozik, s mindehhez pedig a reggae, ska, blues, funk, soul, hiphop és triphop eszköztárából dolgozva épít briliáns, megunhatatlan dalokat.


9/10
Déri Zsolt
2005.05.02
|


Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
Balatoni ajánlónk bióban! Badacsonyi futás (meg még sok más helyszínen is), gyenesdiási VW bogártalálkozó, Iszkiri zenekar a siófoki Plázson, Zamárdi B-my-lake és még sok sok program! #badacsony #dulorefutunk #iszkirizenekar #karavankemping #gyenesdias ##vwbogár #bogártalálkozó #bmylake
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.