Kedvenc helyek

European Mantra

A38, 2005. május 18.

Kezdetben vala a ragtime, aztán a szving, aztán a bebop, aztán a modern dzsessz - és végül megszületett a kemény-állat-brutál-dzsessz. Nem ismerős a teremtéstörténet?


Talán egyszerűbb, ha felsorolom a vonatkozó neveket: először is Borlai Gergő. Innentől már sokaknak dereng valami. Gergőt gyerekkorától kezdve dobfenoménnak tartják, másrészt stílusát meghatározza hihetetlen nyitottsága a legkülönbözőbb zenék irányában. Ez gyakorlatilag 360 fokban érvényes a kocsmaesztrádtól a rapen, a thrash-en és a hardcore-on át egészen a dzsessz-rockig és világzenéig.

Hallottam már Gergőt indiai tálakörökben is dobolni - szólói rendre teljesen lázba hozzák a koncertközönséget. Ez a vad eklektika jön le a European Mantra zenekar számaiból is. Őrülten dinamikus, elvetemült pörgős zenére számítson, aki a mostani lemezbemutatóra készül. Apáink vidáman mesélték, mi volt a tuti orvosság a honvédségnél nukleáris támadás esetére: atomvillanás balról, vetődés jobbra. Abszurd persze, nem is kicsit, de ezt most mi is átélhetjük: European Mantra balról... A kérlelhetetlenül erőteljes, eszelősen felturbózott zenében az a legjobb, hogy minden pillanatában zene is marad a legjavából, sohasem válik zajjá. Vagyis profi zenészek által irányított, az első hangtól az utolsóig kigondolt kompozíció. Lukács Péter gitárosra jellemző, hogy példaképei között ugyanúgy vannak metálgitárosok, mint dzseszzenészek és a hangszer nagy kísérletezői.

A zenekar billentyűsével, Nagy Jánossal közös bennük, hogy a zenét nem a hangszerük felől, hanem a maga teljességében szemlélik-játsszák. Nagy János hihetetlen hangeffektekkel és akkordokkal fűszerezi a Mantra-zenét, amelyektől olyan vitriolt kap az egész, hogy annál karcosabb aligha lehet az eredmény. Papesch Péter bassszusgitáros virtuozitása lehengerlő, egyszerűen nincs olyan, amit ne tudna lejátszani - nem véletlen, hogy napjaink legtöbbet hívott-játszatott hangszerese. A Mantra-zenét van, aki egyszerűen hallgatja, van, aki eszeveszetten pogózik rá - mindegyiknek igaza van. Régen vártuk, most összejött: az első lemez címe F.A.Q. Alive, megjelenésének „hangos” ünneplése az A38-on várható.
H. Magyar Kornél
2005.05.09
|


Játék
A tízéves Fortepan anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.