Nekrológot mindenkinek!

A halál és a pingvin: érdekes képzettársítás. Vajon hogy illik össze ez a két dolog? Mielőtt még bárki értelmetlen baromságnak minősítve félredobná Andrej Kurkov könyvét, le kell szögeznem, hogy a szerző nagyon is elfogadható és értelmes indokot talál a bájos állatka és a halál kapcsolatára, és a későbbiekben is számos kellemes meglepetésben lesz részünk, ha elolvassuk ezt a meghökkentő című regényt.


A kilencvenes években járunk, Kijevben, Viktor Zolotarev legénylakásában, ahol rajta kívül egy királypingvin is bukdácsol - méghozzá azért, mert amikor a kijevi állatkert már nem tudta fenntartani magát és az állatokat, eladogatta őket bárkinek, aki etetni tudja őket. Akkor tett szert hősünk is saját pingvinjére. A halál pedig úgy jön a képbe, hogy állás nélkül unalmában novellákat írogató hősünket váratlanul felkéri a Fővárosi Hírek főszerkesztője, hogy ugyan írna már nekik minél több nekrológot - először szabadon választott hírességekről, politikusokról, közszereplőkről, majd előre kijelölt delikvensekről. Bár a munka elég bizarrnak tűnik, de jól fizet, ezért Viktor nem kezd el gyanakodni.

Sőt, csakhamar elkezdi értelmét látni munkájának. Pontosan akkor, amikor meghal az első olyan ember, akiről ő előzetesen nekrológot írt. Amikor azonban a második halálesetet egyre sűrűbben újabbak és újabbak követik (természetesen az ifjú újságíró mindegyikükről írt már korábban megemlékezést), hősünk félni kezd: vajon pontosan milyen játékba keveredett is ő (veszélyesbe, az már biztos) és mi is az a titokzatos Baráti kör, amely nevében nekrológjait írja (annyit tudni, hogy tagjainak a maffiához és bizonyos politikusi körökhöz is van köze)?

Habár az ukrán írót - aki forgatókönyvírással is foglalkozik - sok kritikusa a bulgakovi hagyomány folytatójának tartja, művében talán kevesebb a mágia és az abszurd, de több a finom humor és az érzelem, mint A Mester és Margarita szerzőjének műveiben. Gyönyörűen házasítja össze a legizgalmasabb krimit a legtisztább szépirodalommal.

Andrej Kurkov: A halál és a pingvin (ford.: Tompa Andra) Athenaeum 2000 Kiadó, 215 oldal, 1990 Ft
fürkész
2005.05.11
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Mától a mozikban az Ad Astra, ennek apropóján exkluzív interjunk a Pesti Estben és az est.hu-n. Link bióban, kedvcsináló sztoriban! #bradpitt #adastramovie #bradpittinterju
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.