Kinsey - Mindenki másképp csinálja

olvasói
(0)
Dr. Alfred Kinsey amerikai zoológus 1948-ban A férfiak szexuális viselkedése címen publikálta nagy sikert és még nagyobb vitát kiváltott tudományos munkáját, mely hamarosan bestseller lett és díszhelyet kapott minden háziasszony éjjeliszekrényén.


Bill Condon, a Trükkös halál 2. és a Chicago forgatókönyvírója - talán éppen nevének szexuális csengése (kondom, hehe) miatt - életrajzi filmet írt és rendezett a tudósemberről, aki hatalmas elszántsággal járta végig speciális kérdőívével az államokat, hogy meggyőzően nagy mintavétel alapján állítson fel egzakt diagnózist a férfiak házasságon belüli és kívüli szexuális szokásairól. A korábban a gubacsdarazsak szaporodásával foglalkozó Kinsey kutatásának legmeglepőbb eredménye a heterodox (házasság előtti, házasságon kívüli és homoszexuális) szexuális tevékenység dominanciájának kimutatása volt, mely nem csupán a hivatalos álláspontnak mondott ellent, de mindkét politikai térfélről érkező támadásoknak tette ki a professzort.

A jobboldal a homoszexualitás túlértékelését vetette szemére, a liberálisok pedig patriarchális perverznek tartották, amiért a szerelem lényegét élvezhetetlen statisztikai adatokká csupaszította. Való igaz, hősünk hadilábon állt a szerelemmel, de éppen az újszerű szextől várt megoldást, hiszen a film szerint akkora volt a bütyköse, mint Dirk Diggleré (Boogie Nights), és ez okozott némi nehézséget a házaséletben. A címszerepet alakító Liam Neeson (Schindler listája, Rob Roy) igen meggyőző a megszállott adatgyűjtő szerepében, Condon rendezése pedig legfeljebb korrektnek mondható. Kinsey privát drámája hiába kap nagyobb hangsúlyt kutatása tárgyánál, élete még a szexuális kirándulások ellenére sem elég izgalmas, mert végeredményben ő is csak egy gubacsdarázs volt a tudomány szolgálatában.
csmozi
2005.05.12
|
Kinsey
amerikai-német filmdráma, 118 perc, 2004
A biológusból lett amerikai szexológus, Alfred Kinsey életének és munkásságának története - nem kevés átfedéssel a kettő között.
Rendező:

Bill Condon

Forgalmazza: Best Hollywood
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.