Az ügető végnapjai

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház Mai Manó Galéria (1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20. H-P: 14.00 - 19.00, Szo-Vas: 11.00 - 19.00), szeptember 11-ig

A lovira nem lehetett évente csak egyszer, szilveszterkor kijárni. A lovi sokak számára életforma volt, az Ügető pedig szent hely, ahol még volt a szónak becsülete, ahol igaz volt az öröm és valódi a bánat. És bár a Kincsem Parkban tovább folynak majd a futamok, a régi lovi emlékét már csak elbeszélésekből és fotókból ismerheti meg az elkövetkező nemzedék.


A Kerepesi úti ügető tavaly május végén zárt be, hogy átadja a helyét az újkori szórakozás „megszentelt csarnokának”: egy háromszintes bevásárlóközpontnak. Csak az egyik tribünt hagyják meg belőle, ahol állítólag egy múzeum és egy söröző is helyet kap majd. Az emlékezésre azonban méltóbb alkalom a Mai Manó Galéria mostani tárlata. Dezső Tamás, a huszonhét éves szabadúszó fotóriporter az Ügető végnapjait ábrázoló sorozatával ennek a valószerűtlen, egyszerre színpompás és kopott, furcsa világnak állít emléket. A fiatal fotós az idei Sajtófotó pályázat két nagydíját is elhozta, és kategóriánként több első-második-harmadik helyezést, valamint egy rakás különdíjat is besöpört. Dezső Tamás a közelmúltban az egyik legrangosabb nemzetközi sajtófotográfiai versenyén, a Pictures Of The Year-en két második díjat is nyert.
Kiállítása egyben tisztelgés Mahler Sándorné emléke előtt is, aki a lovi egyik nagy szerelmese volt.
katmandu
2005.06.10
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.