Galaxis útikalauz stopposoknak

olvasói
9/10 (2)
A mozikban folytatódik a legendás sci-fik szezonja! Még alig gyűjtöttük össze a teljes Star Wars-kütyükollekciót a gyorsétteremben, máris itt van egy újabb legenda filmváltozata.Douglas Adams regényének kultusza talán kevésbé széleskörű, de bátran állítom, hogy a rajongók elkötelezettsége összemérhető a Lucas-hívőkével. Kicsit nehéz is eldöntenem, kinek szóljon e rövid ajánló: az újoncoknak vagy azoknak, akik már betéve tudják a Galaxis-közi stoppolás szabályait. 
 
Nos, az újoncoknak annyit, hogy a film alapjául szolgáló angol regény rajongói között találjuk magát George Lucast is, akinek a véleménye azért számít valamit, ha sci-firől van szó. Ehhez jön még Adams imádnivaló, Monty Pythonon nevelkedett angol humora és hitvallása, mely szerint a világon semmi sem olyan szent, hogy ne lehetne parodizálni. Vagyis olyan sci-fi ez, amely, miközben magyarázatot ad az élet értelmével kapcsolatos végső kérdésekre (hívők tudják: a válasz kb. 42), a rekeszizmokat is komolyan próbára teszi. 
 
A hívőket pedig mindenekelőtt szeretném megnyugtatni: a film jó és méltó a furfangos elméjű Douglas Adams örökbecsű emlékéhez. Remek választás volt egy fiatalos lendületű videoklip-rendezőre bízni a melót. Garth Jennings (kliprendezései pl.: Blur: Coffee & TV, Supergrass: Pumping on Your Stereo, R.E.M.: Imitation of Life) szellemesen oldja meg a feladatokat. Az Útikalauz maga például fergeteges animációs betétekkel kel életre. A Vogonok, a világegyetem bürokratái is nagyszerűen sikerültek, szuper, hogy nem digitális trükkök, hanem valódi agyaggumi monstrumok (külön felhívnám a figyelmet a vogon űrhajó „vészkijárat” piktogramjaira - az ilyen apróságokkal válik igazán méltóvá a film a regényhez). Sam Rockwell egyszerűen fergeteges Zaphod Beeblebrox, a Galaxis elnökének szerepében. Marvin, a paranoid android tényleg depressziós, ránézésre pedig inkább retrós - ez az általános dizájn tekintetében is a film nagy ötlete, mert a hi-tech parádézásnál sokkal jobban illik a dolog szelleméhez a 70-es évek Star Trek-fílingje. 
 
Én személy szerint Szlartibartfaszt bolygótervező hangárjára voltam a legkíváncsibb - és még az is szuper! Hihetetlen, nagyszerű! Stoppolásra felkészülni!

Odor Emilia
2005.06.13
|
The Hitchhiker's Guide To The Galaxy
angol sci-fi, 110 perc, 2005
Douglas Adams kultregényének filmfeldolgozása a videoklipes Garth Jennings izgi és látványos rendezésében. George Lucas elbújhat az anyukája szoknyája mögé!
Rendező:

Garth Jennings

Színész:

Martin Freeman
(Arthur Dent)

Mos Def
(Ford Prefect)

Sam Rockwell
(Zaphod Beeblebrox)

Zooey Deschanel
(Trillian)

John Malkovich
(Humma Kavula)

Bill Nighy
(Slartibartfast)

Warwick Davis
(Marvin)

Anna Chancellor
(Questular Rontok)

Kelly MacDonald
(riporter)

Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:10
18:25
Teheráni tabuk
námet-osztrák animációs film, 2017
18:35
Mindörökké Batman
amerikai-angol akciófilm, 1995
18:45
James Bond: Goldfinger
angol akciófilm, 1964
18:50
Tango és Cash
amerikai akcióvígjáték, 1989
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.