Kedvenc helyek

Faithless: Forever Faithless - The Greatest Hits

Négy album (Reverence - 1996, Sunday 8PM - 1998, Outrospective - 2001, No Roots - 2004) után slágergyűjteménnyel jelentkezik a nálunk is gyakran koncertező brit Faithless tánczenekar. A Forever Faithless válogatásalbum mellé egy azonos című DVD is megjelent a videoklipekkel.


Az 1995-ben alakult brit Faithless azon ritka dance-formációk egyike, amelyeknek sikerült betörniük a mainstream pop világába és stabilan ott is maradniuk. Köszönhetik ezt annak, hogy van arcuk, méghozzá elég karakteres: kifelé már jó ideje a karizmatikus, buddhista rapper-énekes, Maxi Jazz és a csinos szőke „DJane”, Sister Bliss a Faithless - „fekete és fehér egymással jól megfér” - imidzsének meghatározója (a zenei agy Rollo Armstrong, Dido bátyja, de ő már évek óta irtózik a nyilvánosságtól, míg a negyedik alapítótag, a klipeket is rendező Jamie Catto a kilencvenes évek legvégén kilépett).

Ugyanakkor zenéjük a tömegek számára fogyaszthatóvá teszi a klubkultúrát (elsősorban a house-t és a trance-t), miközben palettájukra sok más stílus (soul, reggae, hiphop, triphop, folk) is ráfér. Egyfajta ökumenikus dance-pop zenekar a Faithless, és e vallásos analógia már csak azért is helytálló, mivel Maxi Jazz pozitív, világjobbító szándékú szövegeinek előadásakor előszeretettel tetszeleg prédikátor-szerepben, a zene pedig gyakran emelkedett, áhítatos, és még gyors tempónál is egyfajta szent nyugalom hatja át. A Faithless klipjei mindennek hű lenyomatai: esztétikusak (fekete-fehér és színes képek ötvözései), stílusosak, közérthetőek (sőt üzenetükben egyenesen szájbarágósak) és vagy a múltba révednek, vagy csak úgy maguk elé, közel az alfa-állapothoz. A Forever Faithless válogatásalbummal párhuzamosan megjelent DVD a zenekar 12 legjobb videóját gyűjti egybe (hat klip hiányzik a teljes videográfiából!).
QQQ

EXTRÁK:
A vizuálisan meglehetősen szedált filmecskékből a Hexstatic nevű VJ-brigád készített mixet, de igazán felrázni nekik sem sikerült őket.
QQ

2005 Hossz: 44 perc Kiadó: Sony BMG Hang: angol sztereo
Bugi Jakab
2005.06.15
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.