Kedvenc helyek

Jávorszky - Sebők: A rock története 1.

Az előző években is megjelent már egy-egy nagyobb volumenű rockzenei témájú könyv az e téren igencsak szegényes hazai piacon (gondoljunk a U2 Enciklopédia 2003-as vagy a Kurt Cobain-féle Naplók 2004-es magyar kiadására), de 2005-ben egy még szenzációsabb mű kerül a polcokra: a műfaj félszázados történetét több kötetben feldolgozó munka, magyar szerzőktől, világszínvonalon.


Az 1951-es születésű Sebők Jánosnak már a nyolcvanas évek elején kiadott művei, A Beatlestől az új hullámig és a Magya-rock I-II is a legjobb magyar rockzenei könyveknek számítottak (Az új hullám évtizede című kétkötetes Szőnyei-mű megjelenéséig mindenképpen), az 1965-ben született Jávorszky Béla Szilárd pedig zeneszociológiai tanulmányokat folytatott és az elmúlt évtizedben a Népszabadság kulturális munkatársaként tevékenykedett, igazából tehát nem meglepetés, hogy kettejük közös pop-rock történelemkönyve ilyen olvasmányosra és precízre sikeredett - akár oktatási segédanyagként is kiválóan használható. A műfaj előzményeitől, a blues és a country gyökerektől az ötvenes évekbeli rock`n`roll robbanáson meg a hatvanas évek beat és hippi hőskorán át a korszakhatárt jelentő fesztiválokig, Woodstockig és Altamontig eljutó - s a zenei mellett az egyéb kulturális, társadalmi, gazdasági folyamatokra is kitérő - első kötet ráadásul vizuálisan is elég izgalmas, jó tagolású, ügyes alcímezéseket, több betűtípust, alnyomatot használó, gazdag képanyagot, évenkénti áttekintéseket, ötvenvalahány előadó kiemelt életrajzát, fogalom- és stílusmeghatározásokat és egyéb keretes infókat kínáló kiadvány (melyből megismerhetjük például a Bihari fivérek rocktörténeti szerepét is).

Az óriási információmennyiség mellett az elírások és félrefordítások száma tényleg minimális, az ezernyi figurát tömörítő panteonból pedig kapásból csak a Brand New Cadillac szerző-előadójaként és Ziggy Stardust egyik ihletőjeként elhíresült láncos-bőrös rock`n`roll rosszcsont, Vince Taylor nevét hiányolhatjuk - és remélhetjük, hogy a francia popgéniusz, Serge Gainsbourg a második kötetben kap majd külön oldalt. Merthogy a tervek szerint 2006 elején már piacra is kerül a hetvenes-nyolcvanas éveket áttekintő folytatás, ami a szerzőket ismerve hasonlóan igényes és pontos munkának ígérkezik. Az igazi kérdést csak az jelenti, hogy a harmadik kötetben az 1990 utáni zenei történésekkel is képesek lesznek-e ilyen hozzáértéssel és elhivatottsággal, ilyen színvonalon megbirkózni.

(Glória Kiadó, 560 oldal, 5490 Ft)
Déri Zsolt
2005.06.30
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.