Ballada a katonáról

Grigorij Csuhraj munkája a hruscsovi enyhülés egyik legnagyobb klasszikusa és filmdiplomáciai sikere, hiszen díjat nyert a cannes-i filmfesztiválon, majd megkapta a San Franciscó-i fesztivál fődíját.


Mi inkább azért szeretjük, mert szemléletében, emberábrázolásában is új fejezetet nyitott mind a háborús filmek terén, mind a szovjet filmgyártás egészre nézve is. A Ballada a katonáról egy kiskatona története, aki négy nap szabadságot kap a frontról, hogy meglátogathassa öreg édesanyját, de jószándékú hősünk végül elvesztegeti idejét azzal, hogy olyan idegeneknek segít, akikkel az úton akad össze. Mai szemmel talán túl didaktikus mozi, de még így is szívet melengető élmény a Lenin-renddel kitüntetett Moszfilm stúdióból!A film részlete 03.09-tól 07.03-ig
Vastagon szedve a DVD Extra képzelt kommentárja

Egy tapasztalt nagybajuszú öreg altiszt és egy gyerekképű fiatal katona lapul egy tábori telefon mellett egy rókalyukban az előretolt megfigyelőállásban az ellenség csapatmozgását lesve. Az örmester idegessége láthatóan átragad a fiúra is, a távolban pedig tankok közelednek.

Bár van egy bevezető képsor Aljosa anyjáról, ez a film valódi nyitójelenete. Az állás elszigeteltsége és a veterán katona jelenléte kiemeli a fiú tapasztalatlanságát. Ez a nyitás alkalmas arra is, hogy csakis Aljosára koncentráljunk. A hősies motívum hiánya már itt is feltűnő.

Négy német tank jelenik meg, gyalogsági fedezet nélkül, mire az öreg katona mászva visszafelé menekül, de egy géppuskasorozat végez vele. A riadt Aljosa tovább marad, hogy pontos jelentést tudjon tenni, ezután ő is megindul a saját vonalai felé.

Korábban elképzelhetelen lett volna menekülő szovjet katonákat mutatni, de a politikai enyhülésnek köszönhetően Csuhraj már beszélhetett erről, következő filmje, a Tiszta égbolt pedig egy fogságból szabadult katonáról szólt. Ez korábban tabu témának minősült: a szovjet katona, aki fogságba esett, az gyáva volt és áruló.

Aljosa a telefont és annak huzaltekercsét vonszolva kétségbeesett futni kezd a pusztán. Az egyik tank a nyomába ered, hogy eltapossa. Az egyre távolodó és feljebb emelkedő kamera az egész sztyeppét mutatja, így Aljosát egyre kisebbnek, a tankot egyre gyorsabbnak és gonoszabbnak látjuk.

Bár a tank géppuskája végezhetne vele, az eltaposás lehetősége embertelenebb. A fiú sebezhetőségét kiemeli a nehézkes felszerelés, amelynek elvesztése súlyos büntetést von maga után. Ezt Csuhraj saját tapasztalatai alapján is tudhatta, hiszen harcolt a háborúban, ejtőernyős tisztként ötször sebesült meg - a kecskeméti katonai kórházban is feküdt.

Egy elhagyott fedezékbe esve a fiú egy megtöltött páncéltörő puskát kap fel és kétségbeesetten kilövi az őt üldöző tankot, majd váratlan sikerén felbátorodva egy másikat is, a többi tank pedig sietve visszavonul a füstborította csatamezőn.

Ez a film a egyetlen, de rendkívül intenzív harcjelenete, amelyben az ellenség teljesen arctalan, hiszen egy német katonát sem látunk. Az ellenfél gép képében jelenik meg, míg hősünk tejfölösképű kiskatona, ez adja meg a történet alapmotívumát, hiszen a legfőbb értékké az emberiesség válik.Ballada o szoldate (12)
1959 szovjet, fekete-fehér Hossz: 89 perc Rendező: Grigorij Csuhraj Szereplők: Vlagyimir Ivasov, Zsanna Prokhorenko, Antonyina Makszimova, Nyikolaj Krucskov Hang: magyar mono, orosz, angol DD 5.1 Felirat: magyar + 3 nyelv
Vízer
2005.07.11
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
18:10
Ne lőj!
belga film, 2018
18:10
Olasz szerelem
német romantikus film, 2008
18:15
Fogtündér kisegér
argentín-spanyol mesefilm, 2006
18:20
Apróláb
amerikai animációs film, 2018
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.