Ballada a katonáról

Grigorij Csuhraj munkája a hruscsovi enyhülés egyik legnagyobb klasszikusa és filmdiplomáciai sikere, hiszen díjat nyert a cannes-i filmfesztiválon, majd megkapta a San Franciscó-i fesztivál fődíját.


Mi inkább azért szeretjük, mert szemléletében, emberábrázolásában is új fejezetet nyitott mind a háborús filmek terén, mind a szovjet filmgyártás egészre nézve is. A Ballada a katonáról egy kiskatona története, aki négy nap szabadságot kap a frontról, hogy meglátogathassa öreg édesanyját, de jószándékú hősünk végül elvesztegeti idejét azzal, hogy olyan idegeneknek segít, akikkel az úton akad össze. Mai szemmel talán túl didaktikus mozi, de még így is szívet melengető élmény a Lenin-renddel kitüntetett Moszfilm stúdióból!A film részlete 03.09-tól 07.03-ig
Vastagon szedve a DVD Extra képzelt kommentárja

Egy tapasztalt nagybajuszú öreg altiszt és egy gyerekképű fiatal katona lapul egy tábori telefon mellett egy rókalyukban az előretolt megfigyelőállásban az ellenség csapatmozgását lesve. Az örmester idegessége láthatóan átragad a fiúra is, a távolban pedig tankok közelednek.

Bár van egy bevezető képsor Aljosa anyjáról, ez a film valódi nyitójelenete. Az állás elszigeteltsége és a veterán katona jelenléte kiemeli a fiú tapasztalatlanságát. Ez a nyitás alkalmas arra is, hogy csakis Aljosára koncentráljunk. A hősies motívum hiánya már itt is feltűnő.

Négy német tank jelenik meg, gyalogsági fedezet nélkül, mire az öreg katona mászva visszafelé menekül, de egy géppuskasorozat végez vele. A riadt Aljosa tovább marad, hogy pontos jelentést tudjon tenni, ezután ő is megindul a saját vonalai felé.

Korábban elképzelhetelen lett volna menekülő szovjet katonákat mutatni, de a politikai enyhülésnek köszönhetően Csuhraj már beszélhetett erről, következő filmje, a Tiszta égbolt pedig egy fogságból szabadult katonáról szólt. Ez korábban tabu témának minősült: a szovjet katona, aki fogságba esett, az gyáva volt és áruló.

Aljosa a telefont és annak huzaltekercsét vonszolva kétségbeesett futni kezd a pusztán. Az egyik tank a nyomába ered, hogy eltapossa. Az egyre távolodó és feljebb emelkedő kamera az egész sztyeppét mutatja, így Aljosát egyre kisebbnek, a tankot egyre gyorsabbnak és gonoszabbnak látjuk.

Bár a tank géppuskája végezhetne vele, az eltaposás lehetősége embertelenebb. A fiú sebezhetőségét kiemeli a nehézkes felszerelés, amelynek elvesztése súlyos büntetést von maga után. Ezt Csuhraj saját tapasztalatai alapján is tudhatta, hiszen harcolt a háborúban, ejtőernyős tisztként ötször sebesült meg - a kecskeméti katonai kórházban is feküdt.

Egy elhagyott fedezékbe esve a fiú egy megtöltött páncéltörő puskát kap fel és kétségbeesetten kilövi az őt üldöző tankot, majd váratlan sikerén felbátorodva egy másikat is, a többi tank pedig sietve visszavonul a füstborította csatamezőn.

Ez a film a egyetlen, de rendkívül intenzív harcjelenete, amelyben az ellenség teljesen arctalan, hiszen egy német katonát sem látunk. Az ellenfél gép képében jelenik meg, míg hősünk tejfölösképű kiskatona, ez adja meg a történet alapmotívumát, hiszen a legfőbb értékké az emberiesség válik.Ballada o szoldate (12)
1959 szovjet, fekete-fehér Hossz: 89 perc Rendező: Grigorij Csuhraj Szereplők: Vlagyimir Ivasov, Zsanna Prokhorenko, Antonyina Makszimova, Nyikolaj Krucskov Hang: magyar mono, orosz, angol DD 5.1 Felirat: magyar + 3 nyelv
Vízer
2005.07.11
|


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
Négy évet kellett várniuk a rajongóknak az Ivan & The Parazol legújabb lemezére.
Filmek a TV-ben
18:10
Végveszélyben
amerikai akciófilm, 1994
18:10
A vadrózsa völgyében - A szív parancsa
német romantikus dráma, 2006
18:15
Zoe
amerikai sci-fi, 2018
18:15
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:25
Addams Family 2.
amerikai vígjáték, 1993
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.