Corto Maltese - Az elveszett aranyvonat

olvasói
(0)
Ki ne volna kíváncsi egy olyan lánglelkű kalandor történetére, akinek szemében az ellenszél finoman lötyögteti a csarnokvizet, miközben ő a szibériai hómezőket szeli egy royalista aranyvonaton?
A tavaly decemberi AniFest2 közönsége után most a mezei mozisták is megtudják, hogy az olasz képregényrajzoló, Hugo Pratt (1927-1995) világjáró hőse nem kispályás játékos: a Corto Maltese Szibériában (1974-75) című képes kalandregény rajzfilmfeldolgozásában Sanghajból ezer veszéllyel dacolva jut el az Urál hegységig, hogy régi pajtása, Raszputyin segedelmével tüntessen el egy arannyal rakott páncélvonatot Kolcsak admirális orra elől. Hősünk kínai titkos társaságok, vérengző hadurak, szexi hercegnők, forrófejű amerikai pilóták, kozákok és egyéb állatfajták társaságában teljesíti titkos küldetését, miközben helyes kis matrózsapkája napellenzőjének árnyékában sokat sejtetően húzza össze szemöldökét és gyújt rá egy laza blázra. Corto olyasfajta figura, akinek 20 évvel ezelőtt biztosan Sztankay István lett volna a magyar hangja. 
 
Pascal Moretti rendező adaptációjában a régi iskola szabályait követi: hagyományos játékfilmes plánozással, vágással és dramaturgiával dolgozik, azaz tulajdonképpen egy „rajzolt filmet” látunk, mely az úttörő képregény-feldolgozások korában akár akadémikusnak és fantáziátlannak is tűnhetne, hősünk lelkének finom rajzolata azonban legalább olyan izgalmas és aprólékos, mint a történések hátterének megfestése. A Corto Maltese képi világa és történetmesélése nem rokonítható sem a Sin City kockafüggő stílusbravúrjával, sem pedig a 3D-animációs alkotások műfaji bohóckodásaival - de még az eredeti képregénnyel sem, Pratt fekete-fehér tuskezelése ugyanis nem ültethető át maradéktalanul mozgóképre. Moretti és munkatársai kissé leegyszerűsítették és kifestették a képkockákat, jó tempót diktáltak festéktestű hőseiknek, és olyan sármmal ruházták fel a címszereplő világfit, hogy Corto az esetleges folytatásban akár a Titanicot is képes lenne elkormányozni a jéghegy mellett. Szép lesz, fiúk!
csmozi
2005.07.14
|
Corto Maltese: La cour secrete des Arcanes
francia animációs film, 90 perc, 2002
Háborúk, intrikák és egyéb animációs furmányosságok a cári orosz idők tébolyában. Legyűri-e Raszputyin a bolsevikokat?
Rendező:

Pascal Moretti

Forgalmazza: Best Hollywood


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
18:10
Veszélyes családi képek
amerikai dráma, 2019
18:30
Acélország
angol thriller, 2018
18:40
A dzsentlemanus
amerikai vígjáték, 1992
18:45
Beavatás
amerikai thriller, 2003
18:50
Irina
bolgár film, 2018
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.