Szahara (2005)

olvasói
9/10 (1)
A legjobb nyári filmek rendszerint a sikeresebb téli és tavaszi bemutatók ötvözetéből állnak. Vegyük példaként a Világok harcát: némi Star Wars megbolondítva az Ördögűző egyedi humorával.


Hasonlóan szerencsés elegy értekezésünk tárgya, a Szahara című öko-globál-akció-szerelmesfilm, mely jó arányérzékkel kölcsönöz mind az Édes vízi élet bajtársias szelleméből, mind A nemzet aranya kincskereső erotikájából, s közben azt sem téveszti szem elől, hogy a sivatagban minden szépen robban.

Történetünk főszereplői legalább olyan változatos figurák, mint Pom-Pom mesehősei, sőt cselekedeteik is a két klassz rassz közötti rokonságot igazolják: a Szaharában golyókapkodástól festéktüsszentésen keresztül civakodásig és felpattanásig szinte minden előfordul - az aktuális természeti és politikai környezethez igazodva persze. Történik ugyanis, hogy két ex-tengerészgyalogos kincsvadász (Matthew McConaughey, Steve Zahn) egy amerikai polgárháborús páncélhajót keres a Szaharában, de a dramaturgiai elvárásoknak megfelelően - mielőtt megtalálnák - belebotlanak egy álomszép WHO-doktornőbe (Penelope Cruz), egy fazonraszta hadúrba (Lennie James) és egy gonosz francia üzletemberbe (Lambert Wilson), hogy a tuaregekről és a retek sok homokról ne is beszéljünk.

Nem panaszkodhat a szájtáti közönség, az esztétikai élményről ugyanis Cruz kisasszony duzzadó ajak-kebel párosa és McConaughey úr sármizmatikája gondoskodik, a humorért Zahn bácsi idétlen fizimiskája, az adrenalinszöktetésért pedig a robbanásig fokozott csatahangulat felel. Kellemes hibridfilmhez van tehát szerencsénk, a hősies függetlenség diadalának himnuszához, ahol az amerikai hadigépezetben edzett felvilágosult régészkatonák megmutatják a (harmadik) világnak, hogy a kietlen sivatagban is vannak értékek, és hogy az emberség nem ismer határokat. És a pirotechnika sem.
csmozi
2005.07.22
|
Sahara
amerikai akciófilm, 124 perc, 2005
Vicces kincsvadászok és csinos doktornők robbantós-késelős kalandjai a titokzatos járvánnyal fertőzött afrikai sivatagban. Indiana Jane találkozása a homokkal.
Rendező:

Breck Eisner

Színész:

Penélope Cruz
(Eva Rojas)

Matthew McConaughey
(Dirk Pitt)

Steve Zahn
(Al Giordino)

Lennie James
(Zateb Kazim)

William H. Macy
(Jim Sandecker)

Rainn Wilson
(Rudi Gunn)

Lambert Wilson
(Yves Massarde)

Delroy Lindo
(Carl)

Robert Cavanah
(Tombs)

Forgalmazza: SPI


Film premierek

A hőlégballon

német történelmi dráma, 120 perc, 2018

Anyák napja

francia vígdráma, 101 perc, 2018

Bosszúállók: Végjáték

amerikai akciófilm, 181 perc, 2019

Sarkvidék

izlandi kalandfilm, 98 perc, 2018
Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Filmek a TV-ben
H
22
K
23
Sze
24
18:05
Kundo - A féktelenség kora
dél-koreai akciófilm, 2014
18:15
Egy cipőben
amerikai vígjáték, 2005
18:15
Halálos iramban 7.
amerikai akciófilm, 2014 (ism.)
18:35
Férfibecsület
amerikai filmdráma, 2000
18:35
A faun labirintusa
amerikai-mexikói-spanyol fantasy, 2006
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.